Apolitični

Pojavio se niotkuda: Prije 10 godina tajanstveni kriptograf pokrenuo je Bitcoin

Prije deset godina anonimni kriptograf izložio je načela autonomne ‘online’ valute, koja bi postojala izvan dosega vlada i središnjih banaka. Danas nestabilnost bitcoina puni naslovnice, ali tehnologija koja se nalazi iza njega obećava dublju promjenu.

Bitcoin je prije 10 godina pokrenuo anonimni kriptograf koji je pod imenom “Satoshi Nakamoto” objavio načela autonomnog digitalnog novca. Njegove ideje su bile revolucionarne: Nema kontrole središnjih banaka, nema nacionalnih granica. Umjesto toga će mehanizam pod nazivom blockchain osigurati povjerenje i sigurnost u sustav. Ugrubo rečeno, blockchain je javno dostupna kartoteka transakcija koje se snimaju jedna za drugom. Ako netko pokuša narušiti ovaj lanac, to će odmah biti vidljivo jer je dostupno više zapisa.

Ulaganja su krenula s kolapsom investicijske banke Lehman Brothers koje je upala u krizu. Bitcoin se niotkuda pojavio kao alternativa. Vjeruje se da Satoshi Nakamoto posjeduje milijun bitcoina što je oko 6.3 milijardi dolara – bogatstvo koje je ostalo netaknuto. Misterija njegovog ili njezinog identiteta velika je zagonetka koju mnogi pokušavaju riješiti.

Blockchain nudi jednostavan i siguran način verifikacije gotovo svake vrste transakcije, čime ujedno uklanja potrebu za posrednikom ili centraliziranim točkama potvrde.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay