Apolitični

Pojavile su se neke sumnje oko oksfordskog cjepiva

Prije nekoliko dana objavljeni su rezultati velikog istraživanja prema kojem cjepivo koje su razvili Sveučilište Oxford i farmaceutska kompanija AstraZeneca ima efikasnost od 70 posto. Takva učinkovitost cjepiva u prvi mah učinila se pomalo razočaravajućom, pogotovo u usporedbi s konkurentskim proizvodima čija je efikasnost prelazila 90 posto.

Reakcija iz AstraZeneca stigla je vrlo brzo. Informacija je istoga dana nadopunjena tvrdnjom kako se postotak penje na 90 posto kod ispitanika koji su primili pola doze prilikom prvog cijepljenja, i punu dozu mjesec dana kasnije, prilikom drugog cijepljenja.

DVIJE SKUPINE SUDIONIKA U ISTRAŽIVANJU

No, britanski list Financial Times donosi zabrinjavajuće detalje o istraživanju kojim su ti postotci utvrđeni. Prema pisanju FT-a, jedna grupa od 8900 sudionika u istraživanju je primila dvije pune doze takozvanog oksfordskog cjepiva u razmaku od mjesec dana. Pokazalo se da se tako postiže efikasnost u sprječavanju zaraze koronavirusom od 62 posto.

U drugoj skupini bilo je 2800 sudionika koji su dobili pola doze prilikom prvog cijepljenja i punu dozu u docjepljivanju. Konačna učinkovitost cjepiva u toj skupini bila je 90 posto. Kombinirajući rezultate dvije skupine, istraživači su zaključili da je ukupna efikasnost cjepiva 70 posto. No, osim što je u drugoj skupini sudjelovalo znatno manje ispitanika nego u prvoj, u utorak je otkriveno kako su svi sudionici u drugoj skupini bili u dobi od 55 godina ili mlađi.

Taj detalj o starosnoj strukturi sudionika u ispitivanju nije spomenut u ponedjeljak, kada su Sveučilište u Oxfordu i AstraZeneca objavili podatke o učinkovitosti svoga cjepiva.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay