Apolitični

Pogoršavaju simptome: 10 zdravih namirnica koje trebate izbjegavati kad ste bolesni

Koje su to namirnice i čime biste ih trebali zamijeniti (ako vam neke od tih namirnica s popisa ne smetaju dok ste bolesni, slobodno uživajte u njima).

Kad imate gripu ili prehladu


Izbjegavajte: špinat

Špinat je jedna od takvih namirnica koje potiču lučenje histamina,
čime se aktivira upalna reakcija (može pogoršati umor, začepljenost nosa i druge simptome koji često prate prehladu i gripu), a to su i jagode, rajčice te citrusno voće.


Izbjegavajte: orahe

Orasi obiluju masnoćama, tijelo će morati naporno raditi da ih probavi, a to može uzrokovati probavne smetnje ili oduzeti tijelu energiju. Osim toga, smatra se da i orasi pospješuju lučenje histamina.

Izbjegavajte: brokulu

Obiluje vlaknima koja mogu biti teška za probavljanje dok ste bolesni.


Jedite ovo: crvenu papriku

Crvena paprika sadrži tvar koja se naziva kvercetin, a riječ je o moćnom antioksidansu koji ima antivirusna i protuupalna svojstva, a nije tako kisela kao citrusno voće koje može biti neugodno dok vas peče i boli grlo.


Jedite ovo: gljive

Gljive shiitake, reishi i kordiceps, mogu povisiti razinu citokina, koji reguliraju imunološki odgovor šaljući signale upozorenja kad ste bolesni i aktivirajući takozvani „sleep mode” ili način mirovanja kad ste zdravi.


Jedite ovo: pileća juha

Istraživanja su pokazala da pileća juha sadrži tvari koje imaju protuupalno djelovanje, što je čini idealnim izborom kod gripe ili prehlade.

Kad imate glavobolju


Izbjegavajte: zrele sireve

Histamin koji se unosi u tijelo tim sirevima može uzrokovati širenje krvnih žila u mozgu te tako izazvati glavobolju ili intenzivirati već postojeću.

Izbjegavajte: fermentirane namirnice

Tiramin, aminokiselina prisutna u fermentiranoj hrani, poput kiselog zelja, može biti okidač za glavobolju.


Jedite ovo: proteine iz krtog mesa

Junetina, piletina i drugo nemasno meso sadrže riboflavin i koenzim Q10, dva važna vitamina za opskrbljivanje mozga energijom.


Jedite ovo: krastavac

Pomaže u uravnoteživanju tjelesnih tekućina. Omogućuju da se mozak ponovo opskrbi potrebnom tekućinom, a to ublažava simptome glavobolje.

Kad kašljete ili imate grlobolju


Izbjegavajte: sirovo povrće

Teške za gutanje te dodatno nadražiti bolno grlo.

Izbjegavajte: citrusno voće

Kiselina prisutna u narančama ili grejpu može dodatno nadražiti bolno grlo.


Jedite ovo: jaja

Ne samo da ih je lako progutati, već sadrže vitamin D i cink, a oni pomažu obrambenom sustavu u borbi protiv virusa i bakterija.


Jedite ovo: med

Zbog glatke teksture ublažava bol u grlu, a uz to je i prirodni antitusik.

Kad imate bolove u trbuhu, proljev ili zatvor


Izbjegavajte: mliječne proizvode

Konzumacija mliječnih proizvoda pojačava simptome kao što su proljev, nadimanje i bolovi u želucu.

Izbjegavajte: mekinje

Mekinje obiluju vlaknima koja se ne tope u vodi, što znači da hrana brže prolazi kroz crijeva, a to nije poželjno ako već ionako previše vremena provodite na zahodu.


Izbjegavajte: grah

Šećeri prisutni u grahu, koji se nazivaju alfa-galaktozidaza, mogu pogoršati probavne tegobe. Tijelo ne proizvodi dovoljno enzima potrebnih za probavu tog šećera.


Jedite ovo: zobene pahuljice

Osim što vrlo ugodno i lako „sjedaju” na želudac, sadrže i topiva vlakna koja dovode vodu u probavni sustav, pomažu u oblikovanju volumena stolice te tako olakšavaju njezino izlučivanje iz tijela.


Jedite ovo: bijelu rižu

I to je lako probavljiva hrana koja će vašem probavnom traktu omogućiti da „predahne”.


Jedite ovo: banane

Kad patite od proljeva ili povraćate, razina kalija u organizmu se smanjuje. Birajte banane koje nisu prezrele, već malo zelenije. Takve banane sadrže otporniju škrob koja pospješuje razmnožavanje dobrih bakterija u crijevima.

Cijeli članak i detaljnije opise za namirnice možete pročitati na: zivim.gloria.hr

Foto: Pixabay