Koje su to namirnice i čime biste ih trebali zamijeniti (ako vam neke od tih namirnica s popisa ne smetaju dok ste bolesni, slobodno uživajte u njima).
Kad imate gripu ili prehladu
Izbjegavajte: špinat
Špinat je jedna od takvih namirnica koje potiču lučenje histamina,
čime se aktivira upalna reakcija (može pogoršati umor, začepljenost nosa i druge simptome koji često prate prehladu i gripu), a to su i jagode, rajčice te citrusno voće.
Izbjegavajte: orahe
Orasi obiluju masnoćama, tijelo će morati naporno raditi da ih probavi, a to može uzrokovati probavne smetnje ili oduzeti tijelu energiju. Osim toga, smatra se da i orasi pospješuju lučenje histamina.
Izbjegavajte: brokulu
Obiluje vlaknima koja mogu biti teška za probavljanje dok ste bolesni.
Jedite ovo: crvenu papriku
Crvena paprika sadrži tvar koja se naziva kvercetin, a riječ je o moćnom antioksidansu koji ima antivirusna i protuupalna svojstva, a nije tako kisela kao citrusno voće koje može biti neugodno dok vas peče i boli grlo.
Jedite ovo: gljive
Gljive shiitake, reishi i kordiceps, mogu povisiti razinu citokina, koji reguliraju imunološki odgovor šaljući signale upozorenja kad ste bolesni i aktivirajući takozvani „sleep mode” ili način mirovanja kad ste zdravi.
Jedite ovo: pileća juha
Istraživanja su pokazala da pileća juha sadrži tvari koje imaju protuupalno djelovanje, što je čini idealnim izborom kod gripe ili prehlade.
Kad imate glavobolju
Izbjegavajte: zrele sireve
Histamin koji se unosi u tijelo tim sirevima može uzrokovati širenje krvnih žila u mozgu te tako izazvati glavobolju ili intenzivirati već postojeću.
Izbjegavajte: fermentirane namirnice
Tiramin, aminokiselina prisutna u fermentiranoj hrani, poput kiselog zelja, može biti okidač za glavobolju.
Jedite ovo: proteine iz krtog mesa
Junetina, piletina i drugo nemasno meso sadrže riboflavin i koenzim Q10, dva važna vitamina za opskrbljivanje mozga energijom.
Jedite ovo: krastavac
Pomaže u uravnoteživanju tjelesnih tekućina. Omogućuju da se mozak ponovo opskrbi potrebnom tekućinom, a to ublažava simptome glavobolje.
Kad kašljete ili imate grlobolju
Izbjegavajte: sirovo povrće
Teške za gutanje te dodatno nadražiti bolno grlo.
Izbjegavajte: citrusno voće
Kiselina prisutna u narančama ili grejpu može dodatno nadražiti bolno grlo.
Jedite ovo: jaja
Ne samo da ih je lako progutati, već sadrže vitamin D i cink, a oni pomažu obrambenom sustavu u borbi protiv virusa i bakterija.
Jedite ovo: med
Zbog glatke teksture ublažava bol u grlu, a uz to je i prirodni antitusik.
Kad imate bolove u trbuhu, proljev ili zatvor
Izbjegavajte: mliječne proizvode
Konzumacija mliječnih proizvoda pojačava simptome kao što su proljev, nadimanje i bolovi u želucu.
Izbjegavajte: mekinje
Mekinje obiluju vlaknima koja se ne tope u vodi, što znači da hrana brže prolazi kroz crijeva, a to nije poželjno ako već ionako previše vremena provodite na zahodu.
Izbjegavajte: grah
Šećeri prisutni u grahu, koji se nazivaju alfa-galaktozidaza, mogu pogoršati probavne tegobe. Tijelo ne proizvodi dovoljno enzima potrebnih za probavu tog šećera.
Jedite ovo: zobene pahuljice
Osim što vrlo ugodno i lako „sjedaju” na želudac, sadrže i topiva vlakna koja dovode vodu u probavni sustav, pomažu u oblikovanju volumena stolice te tako olakšavaju njezino izlučivanje iz tijela.
Jedite ovo: bijelu rižu
I to je lako probavljiva hrana koja će vašem probavnom traktu omogućiti da „predahne”.
Jedite ovo: banane
Kad patite od proljeva ili povraćate, razina kalija u organizmu se smanjuje. Birajte banane koje nisu prezrele, već malo zelenije. Takve banane sadrže otporniju škrob koja pospješuje razmnožavanje dobrih bakterija u crijevima.
Cijeli članak i detaljnije opise za namirnice možete pročitati na: zivim.gloria.hr
Foto: Pixabay