Apolitični

Pogledajte nepregledna groblja električnih automobilau Kini

Zahvaljujući subvencijama države, Kina je u roku od deset godina postala svjetski rekorder u broju električnih automobila: imaju 60 posto trenutne svjetske flote električnih automobila i najrazvijeniju infrastrukturu za punjenje baterija.

Lani su proizveli oko 6 milijuna električnih vozila i hibrida. Na električne automobile otpada skoro trećina prodaje novih automobila u Kini. No brzi razvoj ima i negativne posljedice, među ostalim vidljive u grobljima električnih automobila koja niču na periferijama velikih gradova, prenosi agencija Bloomberg.

Vlasti su potaknule promjenu 2000-ih kad su počeli nuditi poticaje od 8.400 dolara po vozilu i ograničavati vožnju automobila na benzin u nekoliko velikih gradova. Sredinom 2010-ih uveli su kreditni sustav koji je nagrađivao proizvođače električnih vozila i kažnjavao proizvodnju automobila s visokom potrošnjom goriva.

Potaknuti subvencijama, na stotine proizvođača automobila diljem Kine, etabliranih igrača kao i startupa, krenulo je u proizvodnju električnih automobila.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: YouTube