Apolitični

Pogledajte kako bi 2050. mogli izgledati Zadar i Split ako se poveća razina mora

Na stranici Climate Central prikazano je kako bi globalno zagrijavanje i povećanje razine mora moglo utjecati na 50 svjetskih gradova, uključujući Split i Zadar.

Kako bi to moglo izgledati pokušali su dočarati znanstvenici Climate Centrala na primjeru 50 gradova smještenih uz more. Na ovoj stranici možete vidjeti popis tih pedeset gradova, kao i fotografije kako bi oni mogli izgledati ako se nastavi globalno zagrijavanje, koje uzrokuje podizanje razine mora.

Ono što je nama najzanimljivije jest da se na tom popisu nalaze i dva hrvatska grada – Split i Zadar. Kada se u sustavu Climate Centrala otvore slike gradova, moguće je pogledati kako će izgledati razina mora, odnosno gradovi u nekoliko potencijalnih scenarija – ako globalna temperatura do 2050. poraste za 1,1; 1,5; 2; 3 i čak 4 Celzijeva stupnja.

Već i u slučaju da se temperatura poveća za 1,1 stupanj, poplavit će dijelovi obale, a poplavljeni dio sve je veći kako raste i zagrijavanje Zemlje. Ako nastavimo trenutačnim smjerom i ništa ne poduzmemo u vezi s emisijom stakleničkih plinova, navodi se kako bi temperatura mogla porasti za 3 stupnja, a taj scenarij za Split i Zadar, kako je vidljivo iz ovih projekcija, prilično je katastrofalan.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Climate Central