Apolitični

Pogledajte izložbu „Jadran, kolijevka paklenog stroja: 150 godina Luppis-Whitehead torpeda“

Pogledajte izložbu „Jadran, kolijevka paklenog stroja: 150 godina Luppis-Whitehead torpeda“

Ovog je tjedna u Hrvatskom pomorskom muzeju Split otvorena izložba Jadran, kolijevka paklenog stroja: 150 godina Luppis-Whitehead torpeda.
Muzej izložbom završava godinu dviju velikih obljetnica u sjećanju na događaje 1866., koji su ostavili duboke tragove u hrvatskom i svjetskom pomorstvu. Prethodno je obilježena Viška bitka, najveći pomorski sukob u povijesti Jadrana, dok je najnovija izložba posvećena jednom od najvećih tehničkih dostignuća 19. stoljeća: torpedu.


Dalekog 21. prosinca 1866. prvi je put javnosti predstavljeno oružje koje je promijenilo način pomorskog ratovanja. Pozornica tog povijesnog čina bio je upravo Jadran, točnije hrvatski grad Rijeka, a pokretač jedan Hrvat.
Za prigodu 150. obljetnice nastanka torpeda autori izložbe Petra Blažević i Ljubomir Radić oblikovali su preuređen postav, koji slijedi povijest torpeda od neobične i teško ostvarive ideje u začetku pa do trijumfalnog uspjeha.
Za Hrvate je torpedo mnogo više od uspješnog izuma. On je dokaz burne povijesti ovog područja – stoljetnih konflikata među gospodarima Jadrana, koji se odražavaju upravo na ljudima. Tako je časnik austro-ugarske mornarice Giovanni Luppis (Ivan Vukić), usredotočen na obranu obale od Talijana, uporno radio na ideji eksplozivnog čamca.
Činjenica da je za uspjeh Luppisove ideje bilo presudno partnerstvo s britanskim inženjerom Robertom Whiteheadom, s druge je strane dokaz da su narodi upućeni jedni na druge.
Izložba je mogućnost susreta s predmetima koji kriju izuzetnu priču o nastanku torpeda, i to predstavljanjem različitih dionika. Dotiče mnoge: od izumitelja i prve riječke tvornice preko naručitelja, odnosno svjetskih mornarica, pa sve do korisnika – onih koji su profitirali i koji su stradavali upotrebom torpeda.


Cilj izložbe je u domaćoj javnosti promicati hrvatski udio u izumu torpeda, a u svjetskoj pridonijeti afirmaciji torpeda kao hrvatsko-britanskog proizvoda.
Uz brojne dijelove torpeda posjetitelji će moći vidjeti prve te posljednje primjerke torpeda nastale u riječkoj tvornici, kao i jednu lansirnu cijev. Izloženi su i atraktivni prototipovi iz najranijih eksperimentalnih faza, koji splitsku zbirku torpeda čine prvorazrednom u svjetskim relacijama na području najranije povijesti ovog oružja. U toj se činjenici krije velika prilika i izazov za Split, njegovu kulturnu i turističku ponudu.