Apolitični

POGLED U BUDUĆNOST: Ema ima 13 godina i YouTube kanal o astrofizici. Mašta o putovanju na Mars

Najmlađu promotoricu astrofizke posjetili smo u njezinu domu u Ivanić Gradu.

Volim znanost, najviše astronomiju, matematiku, volim čitati, ali i družiti se prijateljima. Ovako nam se, skromno i u par riječi predstavila Ema Donev (13), autorica YouTube kanala Astrophysics for kids i web stranice Adventures in Astrophysics

Ema trenutno pohađa sedmi razred u Osnovnoj školi Stjepana Basaričeka. Sjajna je učenica, od četvrtog razreda odlazi na natjecanja iz matematike, a od šestog iz fizike i astronomije. Planira upisati MIOC, pa studirati astrofiziku. U slobodno vrijeme slika, najdraža tehnika joj je akvarel, no uživa i u gledanju serija. Među najdraže ubraja Star Trek, Madam Secretary i For all mankind. Odmalena obožava čitati i godišnje pročita 50-ak knjiga.

Baš je prošloga tjedna bila na natjecanjima i, dok smo razgovarali u dvorištu njezine kuće, stigla je vijest da je na natjecanju iz astronomije i fizike bila sjajna te da je prošla na županijsko natjecanje. Rezultate iz matematike još iščekuje, ali nije nervozna.

Svoju prvu web stranicu sama je programirala

S prijateljima stalno razmjenjuje znanja iz fizike, astronomije pa i matematike. Često u razgovoru s njima dobije inspiraciju za videa koja objavljuje na svojoj web stranici koju je pokrenula prije tri godine. “Prvu verziju web stranice imam 3 godine, a novu samo 6 mjeseci. Htjela sam na neki način drugima prenijeti čarolije svemira, a web stranica bila je jedna od najboljih načina”, kaže pojašnjavajući kako je prvu verziju web-stranice naučila programirala u HTML-u i CSS-u na Khanacademyju.

Svaki video sama snima, animira i montira

Prije 14 mjeseci otvorila je i svoj YouTube kanal.

“Prvih par videa su bili uvod u astrofiziku, no obrađujem svakakve vrste zvijezda, pa planete, galaksije i na kraju velike misterije svemira.”

Ne znam kako bismo živjeli bez interneta, teško mi je to zamisliti”, govori, a mi pitamo može li zamisliti život bez struje. “Vratili bismo se 200 godina unazad. No, to i nije tako nemoguć scenarij”, govori nam.

“Jedna od sunčevih aktivnosti je i koronalno izbacivanje mase, kada Sunce tehnički ispljune jako puno radijacije. To bi uznemirilo magnetsko polje Zemlje i zapravo bi ukinulo svu struju”, pojašnjava nam plastično i dodaje da Sunce ima svoj ciklus koji se izmjenjuje svakih 11 godina pa se ovakav scenarij može dogoditi i u vrlo skoroj budućnosti.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Sandro Lendler