Apolitični

Pogled prema crkvi i samostanu sv. Frane u Splitu…

Mjesto današnje crkve sv. Frane u Splitu nekada je zauzimala crkva sv. Feliksa. Prema kronici Tome Arhiđakona, sagradio ju je splitski nadbiskup Ivan koji je uz nju živio, a tu je i pokopan. U 13. st. u crkvu sv. Feliksa udomila su se Mala braća svetoga Franje koji u glavnom oltaru čuvaju i štuju raku sv. Feliksa.

Pučka predaja kaže da je sam sveti Franjo osnovao samostan u Splitu 1214. godine kada je prolazio kroz Split. S franjevcima se javlja novi tip crkveno-samostanskog kompleksa, s klaustrom kao glavnim prostornim akcentom, oko kojega su samostanske zgrade.

Crkva čuva i jedno od najljepših djela sakralne umjetnosti iz rimskog razdoblja, sarkofag s prikazom koji nosi naziv „Prijelaz preko Crvenog mora“. Crkva je jednobrodna. Uz glavni oltar gdje počiva tijelo sv. Feliksa, nalaze se još četiri pokrajna oltara koje krase oltarne pale poznatih umjetnika: Bezgrješna Djevica, sv. Ante, sv. Josip te najvrjednije djelo u crkvi – Sv. Križ – slikano raspelo, prvi rad majstora Blaža Jurjeva Trogiranina. Pokraj crkve nalazi se franjevački samostan čiji dio čini i bogata rustikalna knjižnica koja u svojoj kolekciji broji oko 3000 djela od kojih neka sežu i u 16. stoljeće.

Izvor: TZ Split
D. Šabić