Apolitični

Podzemna fauna NP Krka u Zagrebu

Ovog petka, 23. rujna s početkom u 19 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano se otvara izložba po nazivom „Podzemna fauna Nacionalnog parka Krka”. Izložba je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

U sklopu otvorenja izložbe svi prisutni moći će poslušati i dva predavanja te pogledati film vezane tematike. Predavanja koja će se održati u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bavit će se osnovnom tematikom koja je posvećena izložbi, a naziva predavanja su: Fenomeni krša te Biospeleološka istraživanja u Nacionalnom parku Krka. Na otvorenju izložbe premijerno će se prikazati film Krka – tajne podzemlja na kojem će svi prisutni moći vidjeti bogatu faunu NP Krka i tajne podzemlja ovog prirodno bogatog područja. Uz izložene fotografije, na izložbi će se moći razgledati i posteri pod nazivom Skupine životinja Nacionalnog parka Krka.

Prirodno bogatstvo NP Krka

Nacionalni park Krka bogato je speleološko područje koje već godinama privlači ljubitelje špilja i jama, a fotografije snimljene na brojnim speleološkim događanjima moći će se pogledati u sklopu izložbe „Podzemna fauna NP Krka”. Među speleološkim objektima Nacionalnog parka Krka posebno se ističe špilja Miljacka 2 koja sa svojih 2800 metara u dužini slovi za najdužu topografski snimljenu špilju na području parka. Sedrena špilja vjerojatno je najduža špilja u hrvatskoj fosilnoj sedri, a jama Stara jametina, smještena na lijevoj obali Čikole, slovi za najdublju jamu na području Nacionalnog parka Krka te je istražena do dubine od 85 metara.

Brojnim arheološkim nalazima bogate su i dvije špilje, Oziđana pećina na lijevoj obali Krke, te špilja Jazinka koja se nalazi u neposrednoj blizini srednjovjekovne utvrde Nečven.

Zakonom o zaštiti prirode sve životinje koje borave u podzemnom svijetu Nacionalnog parka Krka zakonom su zaštićene, a dosadašnja istraživanja pokazala su bogatstvo rijetkih i bitnih svojti, čak njih 175, a na izložbi ćete moći vidjeti na fotografijama i nekoliko svojti, za sada još nepoznatih znanosti.