Apolitični

Poduzetnica na rubu živaca: 330 turističkih zajednica, a Austrija koja zarađuje od turizma više nego mi, nema niti odvojeno ministarstvo turizma

Mali poduzetnici u nikad su goroj situaciji, sve su nam djelatnosti vezane za turizam, turista nigdje i neće ih biti još dulje vrijeme, a porezi i sva moguća davanja dolaze na naplatu. Jasno je tko ovdje gubi, a tko niti je išta izgubio niti će, priča Dubrovačkom vjesniku dubrovačka poduzetnica Slavica Grkeš, vlasnica dviju tvrtki, turističke agencije Dominium i suvlasnica tvrtke za property management Dominatto.

Ova bolest, osim što oboljelima napada pluća, udarila nam je svima na psihu. Državne institucije su napravile to da su dale potpore za očuvanje radnih mjesta.

– Ti iznosi su manji nego da su svi ti ljudi završili na Zavodu za zapošljavanje, ne radili i primali više novca. Sad radimo i primamo manje, paradoks, ali nevjerojatno je koliko su manevarski to odigrali i PR-ovski se rasula sindikalna spika da su “zločesti zlorabitelji” aka poduzetnici dobili džabe lovu od države. Još nisam izračunala kako su zapravo pomogli svima jednako. Trebalo bi uprijeti prstom u one koji taj novac isisavaju, pa ga nema za nikoga. Samo parafiskalnih nameta u Hrvatskoj je preko 480, ja znam nabrojati možda 10-12, ostalo je sve zbunjujuće zamotano u klupko birokracije koje ne mogu otpetljati ni ovi što su to smišljali kao opravdanje za otvaranje bespotrebnih radnih mjesta za rođake i ljubavnice s početka priče.”

Grkeš dodaje kako je veliki problem kidanje glave malima, dok javni sektor ima samo ‘kozmetičke’ promjene, ako ikakve, a svi ih plaćamo.

Je li normalno da jedna ovako mala i bogom dana zemlja ima 330 turističkih zajednica s 229 direktora na čelu, sakriva broj zaposlenih i onda jedan portal otkrije da za plaće godišnje ode 300 milijuna kuna. 300 milijuna?! Imamo ministarstvo turizma, a jedna Austrija koja zarađuje od istoga više nego mi, nema odvojeno ministarstvo turizma nego je pri ministarstvu gospodarstva. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay