Apolitični

Podignuta nekoliko milijardi dolara teška tužba protiv Googlea zbog povrede privatnosti korisnika

U tužbi se navodi kako je Google prikupljao informacije o aktivnostima korisnika, kao što su njihovo pretraživanje interneta, stranice koje posjećuju i pregledavaju, iako su korisnici u tom trenutku imali uključen tzv. “incognito mode” odnosno privatan način pretraživanja interneta koji je dostupan u većini preglednika.

Tužitelji Chasom Brown, Maria Nguyen i William Byatt ističu kako zahvaljujući svim podacima koje Google prikuplja kroz svoje servise poput Analytics, Ad Manager i drugih, može saznati sve što korisnici rade, čak i kad oni to izričito ne žele.

Google ne može nastaviti s ovakvim tajnim i nedopuštenim prikupljanjem podataka od gotovo svakog Amerikanca s računalom ili telefonom, stoji u tužbi koja je podignuta u Kaliforniji.

Tužitelji stoga traže barem 5000 dolara odštete za svakog korisnika koji je pretraživao internet u “privatnom modu”, a Google je ipak prikupljao podatke o njemu. Smatraju da je time Google prekršio federalne zakone o prisluškivanju, ali i kalifornijske zakone o zaštiti privatnosti. Ovisno o broju korisnika koji bi se pridružili tužbi i tražili odštetu, taj bi iznos, za Google mogao iznositi i nekoliko milijardi. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay