Apolitični

Podaci o kineskom programu privlačenja talenata sa Zapada netragom su nestali s interneta

Američki savezni sud odbacio je optužbe protiv Gang Chena, profesora strojarstva na Massachusetts Institute of Technology (MIT), optuženog da je lagao o svojim vezama s Kinom. Tako je okončan jedan od poznatijih slučajeva u okviru tri godine stare “Kineske inicijative” američkih vlasti čiji je cilj spriječiti Kinu da ukrade istraživanja koja financira SAD. 

Polovičan uspjeh

Kritičari ove inicijative kažu da je američka vlada nepravedno ciljala znanstvenike kineskog podrijetla u pokušaju nametanja dvosmislenih pravila o tome što znanstvenici trebaju otkriti o svojim istraživačkim aktivnostima kada se prijavljuju za federalnu potporu.

Američke vlasti sad imaju polovičan uspjeh: prošli mjesec je Charles Lieber, kemičar sa Sveučilišta Harvard, proglašen krivim jer nije otkrio svoje istraživačke veze s Kinom, a u rujnu 2021. savezni sud oslobodio je optužbi Anminga Hua, bivšeg profesora inženjerstva na Sveučilištu Tennessee.

Kaznene prijave protiv desetaka znanstvenika, upletenih u Kinesku inicijativu Ministarstva pravosuđa SAD-a, stavile su u središte pozornosti “Program tisuću talenata” (TTP) kojim su Kinezi na tamošnja sveučilišta i istraživačke institute doveli stručne strance. Američke vlasti prikazale su program kao pokušaj krađe znanja i inovacija, što mnogi znanstvenici osporavaju. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay