Apolitični

Početak nogometa u našem susjedstvu

Evo ovako ide priča. Nadgrobni spomenik sedmogodišnjeg rimskoga dječaka, Gaja Laberija, koji u ruci drži kuglu ukrašenu mrežasto povezanim šesterokutima, simbol prave kožnate lopte, smatra se čvrstim dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini.

Pronađen je na nalazištu Tilurium, na lokalitetu Gardun, a datira iz 2. stoljeća. Danas se nalazi uzidan u pročelje kamene kuće u sinjskoj Vrličkoj ulici. Izrađen je od vapnenca. Srednji je dio ornamentima uokviren okrugli medaljon s vrlo izraženim portretnim karakteristikama pokojnika koji u desnoj ruci drži spomenutu kuglu.

Inače, nogomet se igrao u Gardunu u krugu rimskih vojnika i sinova uglednika, ali je igra izvorno bila ilirska te su je Delmati igrali davno prije dolaska rimske vojske. To potvrđuje i činjenica da nigdje na prostoru Rimskog Carstva, osim u Gardunu, nije pronađen nikakav uzorak ili lik povezan s ovom igrom.

Službeno glasilo najviše svjetske nogometne organizacije, „FIFA NEWS“, u svom 71. izdanju iz 1969. godine, posvetilo je otkriću amatera arheologa, Josipa Bepa Britvića, naslovnicu svog časopisa uz naslov „Arheologija i nogomet“. FIFA tvrdi da je otkriće u Sinju informacija važna za arheologiju i obožavatelje nogometa.

Da stvar bude još zanimljivija, čini se da je igra kojom su Delmati zaintrigirali Rimljane i njima postala jednako važna i zanimljiva. Djela starih rimskih pisaca, među kojima su i ona Seneke, daju opise nogometne igre, koji su jasno ukazivali kako im je ta sportska disciplina vrlo dobro poznata.

Ako je ovo početak nogometne igre, onda nije uopće čudno što iz Sinja, Trilja i cetinskog kraja izranjaju vrhunski nogometni „čarobnjaci“ koji su stvoreni da poput Maradone, Messija ili Ronalda izvode čuda s loptom.

Izvor: visitsinj.com

D. Šabić