Apolitični

Početak kraja Netflixa? Imaju dva velika problema, s konkurentima i s korisnicima

Netflix trenutno i ne razmišlja o licenciranju vlastitih originalnih serija, a istovremeno je u prvoj polovici 2023. godine 45 posto gledanosti došlo od licenciranih sadržaja. Ove bi godine taj postotak mogao biti i veći. Iako je pobijedio u “ratu streaming platformi”, Netflix nije u idealnoj poziciji. Zbog sve veće cijene usluge u vrijeme povećanih troškova života, dio korisnika odriče se streaming platformi.

Otprilike jedna četvrtina američkih pretplatnika na glavne usluge – to je grupa koja uključuje Apple TV+, Discovery+, Disney+, Hulu, Max, Netflix, Paramount+, Peacock i Starz – otkazala je najmanje tri od njih u posljednje dvije godine.

Za razliku od konkurenata kao što su Disney+, Apple TV+ i Amazon Prime Video, Netflix gotovo sav svoj prihod ostvaruje od pretplata na videostreaming. Zbog toga ne može spuštati cijene mjesečnih iznosa jednako kao, primjerice, Disney koji zarađuje i od filmova i tematskih parkova.

– Platforme su najprije dobre prema svojim korisnicima, zatim ih ‘zlostavljaju‘ kako bi poboljšali situaciju za svoje poslovne korisnike. Onda i njih ‘zlostavljaju‘ kako bi vratili svu vrijednost za sebe. Zatim umiru – opisao je novinar i aktivist Cory Doctorow. Taj proces, tvrdi, prolaze sve platforme, ne samo Netflix.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Image by Freepik