Apolitični

Počeo projekt očuvanja vlažnih staništa na otocima

Regionalni projekt Očuvanje vlažnih staništa na otocima Sredozemlja, vrijedan oko milijun eura, počeo je s provedbom i u Hrvatskoj u kojoj zbog iseljavanja stanovništva i zanemarivanja nestaju močvarna područja na otocima, izvijestile su nevladine udruge za očuvanje prirode u povodu Svjetskog dana močvarnih staništa, 2. veljače.

Projekt okuplja partnere iz čitavog Sredozemlja, trajat će tri godine te će se, uz Hrvatsku, provoditi na Cipru i Malti, te u Turskoj, Tunisu, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, pod palicom koordinatora projekta iz Grčke, priopćili su Hrvatsko herpetološko društvo – Hyla i nevladina udruga WWF Adria.

Važnost očuvanja vlažnih staništa globalni je problem prepoznat i na europskoj razini, a procjene govore da je u zadnjih 100 godina nestalo čak 64 posto vlažnih staništa diljem svijeta, napominju udruge u predstavljanju nedavno započetog projekta “Conservation of the island wetlands of the Mediterranean Basin” (MedIsWet), kojim se želi zaustaviti globalni trend nestanka takvih područja na Mediteranu.

Otočna vlažna staništa jedna su od najugroženijih staništa Sredozemlja, mjesta vrijedne biološke raznolikosti i kulturne baštine. Ona su u prošlosti bila ključna za opstanak stanovništva na otocima zbog napajanja stoke, navodnjavanja polja, a nerijetko su bila jedina područja u kojima se zadržavala voda u surovom i propusnom kršu.

Iseljavanjem ljudi postala su zaboravljena i napuštena, dok su danas često zatrpavana, uništavana i isušivana.

Cijeli članak možete pročitati na: splitskidnevnik.rtl.hr

Foto: Shutterstock