Apolitični

Počeo Mjesec hrvatske knjige 2016.: Čitam sto na sat!

Kao što je to uobičajeno, i ove godine manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga i na razne načine diljem zemlje organizira događanja, predstavljanja knjiga, razgovore, debate i brojne druge susrete koji za glavni cilj imaju promicanje kulture čitanja i razvijanje čitalačkih navika.

Tradicionalna nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige ove godine diljem knjižnica Hrvatske održavat će se pod motom Čitam sto na sat! osvješćujući na pozitivne ishode redovitog čitanja kao što su osobni intelektualni i kulturni razvoj, ali i posebno iskustvo koje knjiga donosi svom vlasniku.

Uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i ove godine održavaju se razna događanja povodom Mjesec hrvatske knjige, a u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba, ovogodišnja manifestacija svečano je otvorena u knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku.

Čitam sto na sat! u Šibeniku

Priliku da grad Šibenik i knjižnica Jurja Šižgorića budu domaćini otvorenja manifestacije, ali i organizatori događanja koja će se odvijati u narednih mjesec dana, jesu i tri događaja koji se svečano obilježavaju upravo ove godine. Riječ je o obljetnici 950 godina otkada je Šibenik prvi put spomenut u ispravi hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV. Zatim, ove godine se slavi 150 godina, otkada je u Šibeniku osnovana Narodna slavjanska čitaonica, te 400 godina otkako je veliki Šibenčanin Faust Vrančić objavio knjigu izuma i projekata Machinae Novae ili Novi strojevi.

Povodom otvorenja ovogodišnje manifestacije u knjižnici su otvorene i dvije izložbe. Jedna pod nazivom Šibenik očima stranaca na kojoj su prezentirane mape, karte i litografije iz fundusa knjižnice te druga na kojoj su predstavljeni originalni grafički crteži s motivima grada Šibenika iz 1922. godine, autora Vladimira Kirina.

Osim u Šibeniku i Knjižnicama Zagreba, Mjesec hrvatske knjige održavat će se tijekom narednih mjesec dana u knjižnicama diljem zemlje, stoga provjerite što nudi program knjižnice u vašem mjestu te se priključite manifestaciji čitanjem sto na sat i osvijestite sve pozitivne doprinose koje vam pisana riječ može priuštiti.