Apolitični

Počele pripreme za ovogodišnju Sinjsku alku

Ovog tjedna prozivkom kandidata na sinjskom hipodromu počele su pripreme za 301. Sinjsku alku. Umjesto vojvode Ante Vučića, koji je svoj izostanak opravdao zdravstvenim problemima, popis kandidata koji će se pripremati za ovogodišnja alkarska nadmetanja pročitao je alajčauš Ivica Filipović Grčić.

Tako će na ovogodišnjim alkarskim priprema sudjelovati: alaj-čauš Ivica Filipović Grčić, slavodobitnik 300. Alke Frano Ivković, Kristijan Bikić, Josip Čačija, Jure Domazet Lošo, Alen Filipović Grčić, Hrvoje Filipović Grčić, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Dušan Ivandić, Bože Mandac, Nenad Marić, Joško Masnić, Alen Poljak, Tino Radanović, Ante Runje, Martin Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, Ante Zorica, Ivo Zorica i zamjenik alajčauša Mario Šušnjara. Osim navedenih alkara koji su bili dio prošlogodišnje svečane alkarske povorke, pripremat će se dosadašnji vježbenici: Stipe Bogdan, Stipe Jukić, Mihovil Župa, Josip Jadrijević, Josip Benja, Marko Šuća, Branimir Vučković i po prvi puta Paško Labrović. Na ovogodišnjem popisu kandidata nema Mislava Franchinia koji je poslom otišao u inozemstvo i nije više u mogućnosti sudjelovati u alkarskim svečanostima.
Ponovno uvrštavanje Alena Filipovića Grčića u kandidate za ovogodišnju Alku, za Hit radio i Feratu, prokomentirao je predsjednik VAD-a Stipe Jukić.


„Ovo danas je konačan popis kandidata. Alen Filipović Grčić ispričao se vojvodi za učinjenu pogrešku na prošlogodišnjim alkarskim svečanostima, a on je tu ispriku prihvatio i predložio Upravnom odboru da se Alen Filipović Grčić pozove za ovogodišnje pripreme, što je i prihvaćeno. Pripreme počinju i na samim kandidatima je da se dobro pripreme za ovogodišnja alkarska nadmetanja i da se dokažu kako bi najbolji od njih bili sudionici ovogodišnje Alke.“
Stipe Jukić zahvalio se alkarima na odlično odrađenoj jubilarnoj 300. alkarskoj godini i poželio im sreću u ovogodišnjim pripremama. Uz predsjednika VAD-a današnjoj prozivci prisustvovali su dopredsjednik Dinko Bošnjak, tajnik Ivan Nasić, arambaša Ivo Vukasović Parin, član upravnog odbora Dražan Šabić, predsjednik Časnog suda Ivan Zorica, član Časnog suda Ivo Dallbelo, predsjednik Nadzornog odbora Jerko Ivandić i domaćin Društva Davor Benja.


O dinamici ovogodišnjih priprema i načinu na koji će se provoditi, alaj-čauš Ivica Filipović Grčić je kazao:
„Danas ćemo dekonzervirati opremu i pripremiti se za prvi dan jahanja koji počinje sutra u 18 sati. Kao i dosadašnjih godina počet ćemo s dva tjedna jahanja, a zatim ćemo pojačavati intenzitet priprema sve do početka prova i odlaska na trkalište, a to u pravilu znači – do polovice srpnja.”
Alkari i alkarski momci imat će već ovoga vikenda značajne aktivnosti izvan Sinja. Naime, ove subote, 28. svibnja u prigodi obilježavanja 25. obljetnice osnutaka OSRH, alkari i alkarski momci će se kao i prije četvrt stoljeća postrojiti na igralištu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu s postrojbama OSRH. Dan poslije sudjelovat će u defileu povijesnih postrojbi u prigodi obilježavanja Dana Grada Zagreba. U svečanostima će sudjelovati deset alkara i deset alkarskih momaka.

Izvor i foto: ferata.hr