Apolitični

Pobuna protiv covid-potvrda sve je veća diljem Europe

LJEVICA i desnica, “suverenisti” i “globalisti”, oni koji su “za” i “protiv” primanja izbjeglica i migranata već neko vrijeme nisu glavni suprotstavljeni ideološki tabori u Europi. Glavna linija podjele je, s pandemijom koja hara već godinu i pol, postalo pitanje epidemioloških mjera, lockdowna, cijepljenja i, odnedavno – covid-potvrdi.

No europski dogovor oko covid-potvrdi počeo je pucati po šavovima i prije nego što je zaživio. Njemačka je odmah najavila zabranu ulaska putnicima iz Portugala zbog skoka zaraženih delta-sojem. 

Također, iako Velika Britanija više nije članica EU, zanimljivo je da je i Hrvatska odlučila da više neće puštati preko granice britanske, kao ni ruske turiste bez negativnog testa, bez obzira na to jesu li cijepljeni ili ne. 

Međutim, osim tih početnih komplikacija, za EU i druge europske države koje misle uvoditi potvrde mnogo veći razlog za brigu donosi sve rašireniji otpor toj mjeri onog dijela stanovništva koje se iz raznih razloga ne želi cijepiti i/ili vide covid-potvrde kao diskriminaciju, segregaciju i gaženje ljudskih prava i sloboda.

Francusku tako već tresu prosvjedi protiv novog plana predsjednika Emmanuela Macrona o covid-potvrdi kao uvjetu za ulaz u brojne objekte i za putovanja, kao i obaveznom cijepljenju za zdravstvene radnike

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay