Apolitični

Pobuna na stručnim studijima nakon odluke Ustavnog suda: diplome čak 100.000 studenata uskoro neće vrijediti ništa!

Premda rektori dvaju najvećih hrvatskih sveučilišta, zagrebačkog i splitskog, Damir Boras i Dragan Ljutić šalju utješne poruke kako nakon odluke Ustavnog suda neće biti diskriminacije studenata stručnih studija, studenti i alumni stručnih i specijalističkih studija upozoravaju da će se – ako do kraja ove godine ne dođe do izmjena zakona – naći u pravnoj nevolji i njihova kvalifikacija prestat će postojati.

Ustavni je sud, podsjetimo, drugi put i to prema tužbi rektora Borasa i četiri pravna fakulteta, donio odluku ukidanju odredbe Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, koja počinje vrijediti s prvim danom 2021. godine. Većina ustavnih sudaca utvrdila je kako je zakonodavac tek djelomično ispoštovao raniju ustavnu odluku smjestivši i stručne i sveučilišne studije na razinu 6, odnosno 7 hrvatskoga kvalifikacijskog okvira.

Studenti okupljeni u “Inicijativu 300=300” i Facebook grupu “Stop diskriminaciji stručnih studija” pokrenutu početkom ovog mjeseca i koja je okupila nekoliko tisuća članova, navode kako im je glavni cilj spriječiti diskriminaciju nad studentima stručnih studija.

– Primijeni li se ustavna odluka retroaktivno i ne donese li se novi Zakon do 31. prosinca, to će značiti da će uz trenutnih 55 tisuća studenata stručnih studija i još oko 50 tisuća alumna ostati bez pravne kvalifikacije, odnosno pri zapošljavanju će imati posljednju kvalifikaciju propisanu Zakonom, a to je srednjoškolsko obrazovanje – objasnila nam je Dijana Radovniković, studentica Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu, jedna od inicijatorica Inicijative.

– Kako komentirate izjave rektora Borasa i Ljutića da studenti i sveučilišnih i stručnih studija imaju visoku stručnu spremu i mogu se natjecati za sva radna mjesta kao visokoobrazovani kadar?

– Ne bih se složila s mišljenjima rektora zbog veoma bitne činjenice koju su očito zaboravili spomenuti. Ako bi se udovoljilo rješenju koje predlažu rektor Boras i pravni fakulteti u svojoj tužbi, došlo bi do velike diskriminacije stručnih studija naspram onih sveučilišnih. Naime, oni predlažu da stručni prvostupnik (180 ECTS) i stručni specijalist (300ECTS) budu na kvalifikacijskoj razini 6, dok bi sveučilišni prvostupnik (180) i magistar (300 ECTS) bili na kvalifikacijskoj razini 7.

Ovdje uočavamo degradaciju i diskriminaciju stručnih studija, koja bi dovela do smanjenja upisa na te studije, a moguće čak i potpunog uništenja studija. Također bi se u problemu našli već zaposleni bivši studenti jer više ne bi imali odgovarajuću kvalifikaciju koja im je potrebna za radno mjesto koje obavljaju, što smatramo nedopustivim.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay