Apolitični

Po prvi put u povijesti, hrvatska obala pokrivena meteorološkim radarima

Svatko će moći vidjeti prijeti li kiša i kojem dijelu Jadrana. Svatko tko će boraviti na hrvatskom dijelu Jadrana bit će u mogućnosti na zaslonu svog mobilnog uređaja ili računala procijeniti koliko je neki opasni vremenski sustav udaljen od njega te donijeti pravovremenu odluku o svojim aktivnostima, naglašavaju iz DHMZ-a.

Instalacijom antene i kupole na posljednjem, trećem po redu, suvremenom meteorološkom radaru na hrvatskom dijelu Jadrana i krajnji jug Hrvatske bit će pokriven radarskim mjerenjima, izvjestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. 

Podsjećaju kako su ove godine već postavljeni i pušteni u rad meteorološki radari na lokacijama Debeljak kod Sukošana te vrh Goli kod Labina pušteni u rad radari na hrvatskoj obali. Radi se o C-band Doppler meteorološkim radarima koji će omogućiti pokrivanje cjelokupne hrvatske obale radarskim podacima.

Modernizacija motriteljske mreže, posebice izgradnja mreže meteoroloških radara, koju DHMZ provodi projektom METMONIC, dodatno će unaprijediti važnu ulogu koju DHMZ ima u sustavima ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave te klimatske uvjete, ali i podršku koju daje gospodarstvu, turizmu te prilagodbi Hrvatske klimatskim promjenama.

Nakon instalacije antene i zaštitne kupole te spajanje sustava za prikupljanje i obradu radarskih podataka na lokaciji Uljenje, pojasnili su iz DHMZ-a, slijedi testni rad koji će trajati oko 15 dana i potom će podaci radarskih mjerenja biti dostupni javnosti u realnom vremenu na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay