Apolitični

Po prvi put u povijesti bazen arktičkog leda u Sibiru još se nije počeo smrzavati, znanstvenici zabrinuti

Po prvi put otkako se pamti, glavni se bazen arktičkog leda u Sibiru nije još počeo smrzavati, a kraj je listopada.

Kalendarsko kašnjenje leda u moru Laptev prouzročeno je neobično dugotrajnom toplinom na sjeveru Rusije i prodorom struja iz Atlantika, kažu klimatolozi koji upozoravaju na moguće utjecaje ovoga procesa na čitavu polarnu regiju, a posredno i na svijet. Temperature oceana na tom su se području nedavno popele na više od 5 stupnjeva Celzijusa iznad prosjeka, nakon rekordnih vrućina prošle zime.

Zarobljenoj toplini treba dugo da se rasprši u atmosferu, čak i u ovo doba godine kad se sunce u Sibiru iznad horizonta zadržava tek sat ili dva na dan. Grafikoni morskog leda u moru Laptev, koji u ovo doba godine obično pokazuju zdrav sezonski rast, trenutno izgledaju posve ravni, javlja Guardian.

“Nedostatak smrzavanja ove jeseni bez presedana je u sibirskom arktičkom području”, naglašava Zachary Labe, istraživač sa državnog Sveučilišta u Koloradu. On smatra kako je to u skladu s očekivanim utjecajem klimatskih promjena koje ljudi uglavnom ignoriraju. „Bez sustavnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, vjerojatnost našeg prvog ljeta bez leda povećava se već do sredine 21. stoljeća ‘, ustvrdio je Labe.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay