Apolitični

Plutajuća tržnica kroz moje oči – Bangkok, Thailand

Prilikom posjeta Thailandu, odnosno Bangkoku, nikako ne propustite svjetski poznatu plutajuću tržnicu.
Pri samom dolasku na atraktivnu lokaciju naići ćete na mnoštvo štandova jednostavnih konstrukcija koji nude raznorazna osvježenja za vrijeme visokih temperatura tropske klime, stoga se najbolje za početak okrijepiti i osvježiti organskim kokosovim sokom iz zelenog kokosova oraha i krenuti u pustolovinu plutajuće tržnice.
Naime, sam naziv nam govori da tržnica pluta, odnosno da se trgovina odvija na površini vode.
Koriste se prijevozna sredstva, uski čamci napravljeni od debla koji se nazivaju sampani.
Vožnjom kroz mrežu kanala gotovo da možete osjećati i proživljavati same živote tamošnjih ljudi. Sjedeći u drvenom kanuu, suprotstavljajući se suncu pomoću njihovog tradicionalnog slamnatog šešira u obliku stošca, pokušavajući se sjediniti barem na trenutak s njihovom kulturom, promatramo tradicionalne tajlandske kuće i njihov način života.
Prizori starice, koja je umjesto odjeće ogrnuta u plahtu zavezanu konopcem, kako odlazi na rijeku prati odjeću na onaj primitivan način nama poznat tek iz knjiga ili nekih starih filmova; prizori radosne djece koja se igraju najprimitivnijim igračkama izrađenim od drveta; i mnoštvo sličnih prizora ostavljaju vas zapanjenim.
I napokon, stižete na tržnicu. Ono što ondje doživljavate je očaravajuće kulturno iskustvo gdje imate priliku zaviriti u način života nekog prošlog vremena.
Isprva vas zabljesne spektar boja i šareno odjeveni trgovci koji na živom tržištu veslaju zakrčenim kanalima u čvrstim kanuima, natovareni svježim voćem i povrćem, spremni na trgovinu i pregovaranje. Pregovaranje je zajedničko – to je dio zabave i prilika da testirate svoje vještine trgovanja.
Kanuom uplovljavamo u srce plutajuće tržnice gdje se može probati raznovrsno tropsko voće, povrće i osvježavajuće napitke od kokosa.
Promatramo otvorene, pretrpane čamce koji nježno klize pokraj nas. Vatromet boja za oči i dušu.
Pronalazimo lokalnu hranu kuhanu na plutajućim kuhinjama koje se nalaze na čamcima. Zaustavljam se pokraj kanua na kojem se pripremaju palačinke od kokosa – prava poslastica za naše nepce!
Uz rubove rijeke prostiru se štandovi sa suvenirima. Čari cjenkanja i druženja sa Tajlanđanima ne propuštamo.
Jedinstven je osjećaj polako ploviti u kanuu obilazeći štandove uz rijeku, kao i kupujući objed od prodavača iz drugih kanua pretvorenih u prave male plutajuće kuhinje i štandove s voćem i povrćem.

Ako vam se sviđaju otvorene tržnice, tržišta i ulice, zasigurno ćete uživati u danu provedenom na jednom od okolnih plutajućih tržnica Bangkoka i tako za uspomenu ugrabiti neobično iskustvo.

Petra Mimica