Apolitični

Pljesak za Makarsko Sunce i Makarsku Zoru

Treće izdanje programa Grad bez kina Makarske udruge Dokuma je počelo u dani prije Uskrsa u Vatrogasnom domu u Makarskoj i privuklo stotinjak gledatelja. Od sedam prikazanih dokumentaraca izdvajaju se reportaža „Makarsko Sunce” o Udruzi „Sunce” te kratki film „Makarska Zora” o skiperici Zorici Paunović, koji su pobrali najveći pljesak, posebice najmlađeg dijela publike.
„Makarsko Sunce” produkt je netom dovršene radionice za osnovnoškolce „Mala makarska televizija” koju je organizirala udruga Dokuma uz Hrvatski filmski savez, a pod vodstvom profesorice Ivane Rupić iz Šibenika je održana u prostoru Savjetovališta „Lanterna” u Makarskoj. Tajnica HFS-a Marija Ratković Vidaković naglasila je kako je ova radionica bila tek početak edukativnih i kulturnih sadržaja koje HFS i Dokuma pripremaju do 5. listopada kada će se u Makarskoj održati 54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, uz Pulski festival najstarija nacionalna filmska manifestacija. „Makarska Zora” rad je video družine OŠ Petra Perice iz Makarske nastao pod mentorstvom profesorice Marine Srhoj. Film je zaokružen i sjajnom a cappella izvedbom „Lipo moje makarsko more” Anke Ilijašević.

Tajnik udruge Dokuma Josip Vujčić naglasio je kako su angažman i entuzijazam profesorice Srhoj i njenih učenica sjajan početak povratka filmske edukacije u Makarsku, koja je u vrijeme profesora Vinka Garmaza bila jedan od ključnih nacionalnih centara filmske edukacije najmlađih uzrasta. Najavio je i iduće projekcije Grada bez kina za 8. i 9. travnja u Vatrogasnom domu, gdje će se prikazivati revija dokumentarnih klasika u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, a posebno ističe naslove „Plaža” Ante Babaje snimanom 1966. u Makarskoj s ‘foto Galić tovarom kao protagonistom’ te „Najbolji na svitu (i okolici)” Vladimira Tadeja iz 1971. o proslavi šampionske titule Hajduka koji, kako dodaje Vujčić, već prvim kadrom ruši tezu kako se do devedesetih samo photoshopom šahovnica mogla naći na Hajdukovom grbu.
Pridružite nam se u sljedećim projekcijama programa „Grad bez kina”.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: makarska-post.com
D. Šabić, mag. nov.