Apolitični

Plin je sve skuplji pa mnogi traže alternativu za grijanje

Zbog visokih cijena plina mnogi Nijemci sada manje griju u svojim domovima jer ne mogu podmirivati velike račune. Zalihe plina u Njemačkoj su rekordno niske, što stručnjacima zadaje brigu i mnogi od njih izlaz iz te situacije vide u traženju alternative za plin, piše Deutsche Welle.

„Koja mogućnost dolazi u pitanje i koliko se ona isplati ovisi o tome koliko je neka zgrada dobro izolirana, kolike su grijane površine i koliko ljudi u zgradi živi”, kaže Zwingmann. Termalni solarni sustav je ekonomičniji za domaćinstva s više od četiri osobe. Međutim, to ne znači da se tako može isključiti ovisnost od plina. “Dio plina – oko 15 do 20 posto – zamijenio bi se solarnom energijom”, procjenjuje stručnjak iz Savjetovališta za potrošače.

Potrošačima je za skladištenje peleta potrebna posebna prostorija. No koliko se kotao na drveni peletisplati financijski ovisi o tome koliko je star sustav plinskog grijanja.

Druga mogućnost bi bilo grijanje toplotnom pumpom. Toplotne pumpe izvlače toplinu iz okoline, koja se može nalaziti u zraku, vodi ili zemlji. Uz pomoć dobivene energije rashladno sredstvo se isparava u izmjenjivaču topline i zatim komprimira. Rashladno sredstvo se zagrijava, te dovodi do zagrijavanja vode do željene temperature i zatim se ponovo kondenzira. Potom taj ciklus počinje ponovo.

Vlasnici kuća također bi trebali razmišljati i o energetskoj optimizaciji kuće, preporučuje stručnjakinja iz DIW-a Kemfert. Dugoročno je, ističe ona, važno oslanjati se na obnovljive izvore energije.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay