Apolitični

Plesovi šibenske okolice, sjaj pučke kulture

Zahvaljujući beskrajnoj ljubavi članova kulturno-umjetničkih društava prema baštini, sačuvani su plesovi u mjestima šibenskog kraja. Jedno od tih mjesta je i Primošten koji je sa svojim skrovitim zaseocima sačuvao osebujnu glazbenu pratnju uz ples (kolo), tamburin (bubanj) i mih koji izvodi KUU „Krč” iz Primoštena i KUD „Dv. Juraj” Primošten – Stanovi. Krapljani iz KUD-a „Spužvar” tvrde da je, za razliku od drugih, njihovo kolo otvoreno i da je to njegova specifičnost. Zlarinke (i Zlarinjani) – KUD „Koralj” u zadnjem koraku svog starog kola (u kruto) kao da polete u zrak.

Lagano kolanje karakteristika je Prvić Luke i Šepurine. Doskoci pri izvođenju starog kola specifični su i u Vodicama (Vodiške perlice) i Tribunju (KUD „Tribunj”), ali s malim razlikama i stilskim izvođenjem. Tišnjanski travulin (tako se zove i njihov KUD) poseban je s plesom parova i četvorkama, dinarskog je plesnog obrasca, jadranskog stila, specifičnog koraka i razlikuje se od pirovačkog plesa sličnog imena traulin koji ima drugačiji plesni obrazac i figure koji izvodi KUD „Bezdan” iz Pirovca. Betina (KUD „Zora”), koja se može ponositi najstarijom folklornom skupinom ovoga kraja, čuva stare plesove svog mjesta od kojih ističemo balanbrin i kolo na križ. U Murteru „Udruga građana Murtera” čuva specifične svadbene običaje svojeg mjesta i prezentira ih kao dramsko-scenski izraz.

Jezerani su ponosni na specifičan običaj Jezerski mornarski bal, koji od 1911. godine priređuje Družba jezerskih mornara (šocija naviganti), a od 1974. godina u programu je KUD-a „Koledišće” Jezera i jedinstven je primjer u pučkoj kulturi Hrvata. Uz poznatu gostoljubivost, sela u zaleđu šibenskog kraja prikazat će dugu tradiciju stočara i poljodjelaca, plesove tipa robusnih kola, gdje se skokovima prikazuje snaga i spretnost, te osobito privlačno sviranje u diple, a karakteristično nadglasavanje u pjevanju ojkalica odzvanja Zagorom, Prominom i Dinarom. Ovo je bogatstvo pučke kulture, kulturne baštine s kojom se ponosimo, posebno kada je predstavljamo stranim gostima u prigodnim priredbama i manifestacijama.

Izvor: sibenikregion.com
Više u kategoriji: glazba, kultura
D. Šabić, mag. nov.