Apolitični

Plesna skupina Tero Saarinen Company 30. ožujka u zagrebačkome HNK

Plesna skupina Tero Saarinen Company 30. ožujka u zagrebačkome HNK

Jedna od značajnijih suvremenih europskih plesnih skupina Tero Saarinen Company iz Finske u četvrtak, 30. ožujka u 20,00 sati gostuje u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu s izvedbom baleta Morphed u koreografiji Tera Saarinena.

Plesna predstava Morphed gostovala je diljem svijeta, uvijek ispraćena iznimno dobrim reakcijama publike i službene kritike. Predstava je napravljena za sedmoricu snažnih muških plesača u karakterističnom koreografskom stilu temeljenom na klasičnom i suvremenom plesnom izričaju, u kojemu vrhunski plesači svojim vlastitim emocijama i intenzitetima ostvaruju suvremen, čist i mističan ples, iznimne energije i intenziteta.

Glazbu potpisuje poznati finski skladatelj i dirigent Esa-Pekka Salonen, scenografiju Mikkij Kunttua, a kostimografiju Teemua Muurimäkij.

Skupinu Tero Saarinen Company osnovao je 1996. godine finski plesač i koreograf Tero Saarinen sa željom da plesom promiče temeljne ljudske vrijednosti i humani pogled na svijet.

Postavši od tada jednom od poznatijih europskih suvremenih plesnih skupina, svoje su predstave izvodili na gostovanjima u četrdesetak europskih zemalja. Tero Saarinen u međuvremenu je koreografirao plesne predstave, temeljene na vlastitu specifičnom plesnom stilu u mnogim europskim plesnim kazalištima. Skupina svoje predstave redovito prikazuje u Aleksandrovu kazalištu (Aleksanterin teatteri) u Helsinkiju.