Apolitični

Ples kao način izražavanja!

Jedna poznata izreka kaže kako je ples jedina umjetnost u kojoj mi predstavljamo medij iz kojeg ona nastaje. Ples je jedan od najstarijih ljudskih načina izražavanja, povezuje glazbu i pokret. Povijest plesa obilježena je brojnim promjenama i zato je uvijek odraz duha vremena.

Rijetki plesni profesionalci tome su posvetili cijeli život, ali mnogi se plesom bave iz zabave. Ples je jedna od aktivnosti koja vam trenutno popravlja raspoloženje, oslobađa negativne energije i pomaže da se bar na trenutak opustite od stresa i svakodnevnih obaveza. Dokazano je da su ljudi koji se znaju opustiti i zaplesati puno veseliji i pozitivniji – sebi samima i svojoj okolini.

U uvjerenju da „imaju dvije lijeve“, mnogi će pobjeći od prilike da zaplešu, pravdajući se da nemaju osjećaja i smisla za glazbu, koordinaciju i ples te elegantno izbjegavajući pokušaj da probiju led i prepuste se da glazba učini svoje. No, ipak većina će slušajući glazbu uhvatiti sebe kako bilo kojim dijelom tijela, nerijetko i nesvjesno, ritmično lupkaju ili se kreću… Ples nije znanstvena fantastika i činjenica je da je, gotovo isto kao i hodanje, potpuno prirodan pokret tijela. Ne učimo plesati, bar ne na način kako se to često doživljava.

Ples je prije svega vrsta neverbalne komunikacije i nastao je među ljudima jednostavno i spontano. Svi plesovi koji imaju određena pravila i korake razvili su se na isti način i koraci su preciznije definirani samo kako bi ljudima bila olakšana komunikacija u plesu. To je jedini razlog postojanja tih „pravila“ i, pogledate li malo bolje, ne postoji čovjek na svijetu koji će izgledati isto plešući isti ples! Osnovni su koraci isti, ali ono što u konačnici daje posebnu čar jest činjenica da smo svi drugačiji, a kako ples ima za medij upravo nas same, tako će i svačiji ples biti u potpunosti drugačiji… Tu se i krije njegova ljepota i zanimljivost.

Naravno, da biste plesali, možete (i prilično je zabavno), ali i ne morate ići u plesnu školu ili na sate plesa. Plesati se može uvijek i svugdje – u večernjim izlascima, na zabavama ili u vlastitom domu… Sjetite se kako je ples jedan veliki užitak, ali i da vas svakim korakom vodi bliže zdravom načinu života. Ovo će razveseliti mnoge koji ne mogu uživati u sportu ili teretani, a posebno vrijedi za sve koji su pod stresom i ne kreću se dovoljno, a čini se da je to boljka suvremenog čovjeka…

Pustite mašti na volju i zaplešite, uz malo volje i puno zabave osjećat ćete se bolje.
A. Vlaić