Apolitični

PLEMENITI METALI Krađe automobilskih katalitičkih pretvarača dramatično rastu; rodij, platina i paladij rastu cijenom, gram paladija skuplji od grama zlata

Britanska javna televizija BBC je prikazala prilog o velikom porastu krađa automobilskih katalitičkih pretvarača u Velikoj Britaniji, pa je tako samo u 2019. zabilježeno 13.000 takvih slučajeva. Uzmemo li u obzir 2018. kada ih je bilo samo 2000, prošlogodišnji porast je sada šest i pol puta veći diljem Engleske i Walesa. Treba spomenuti da za potrebe BBC-ijevog istražiteljskog tima emisije 5 Live Investigations nisu dostavljeni podaci za Škotsku i Sjevernu Irsku, a London je najpogođeniji ovom kriminalnom pojavom.

Kradljivci kradu katalitičke pretvarače radi unosne otkupne vrijednosti plemenitih metala koji se koriste kao dio smanjenja štetnih tvari koje se emitiraju iz motora s unutarnjim izgaranjem tijekom njegova rada. Tri rijetka plementa metala koja se koriste u katalitičkim pretvaračima su rodij, platina i paladij, a njihova cijena je posljednjih godina znatno porasla, pri čemu je gram paladija 2019. stajao više od grama zlata.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay