Apolitični

„PLAZA DE TANGO“ – argentinske strasti u Rijeci

„Plaza de tango“, projekt koji zajedno pripremaju ansambli Talijanske drame i Baleta HNK Ivana pl. Zajca za festival Riječke ljetne noći, na dvije će večeri, u četvrtak i petak, 9. i 10. srpnja s početkom u 21 sat, pretvoriti Arheološki park Principij u argentinski „conventillo”. Službena je to najava međunarodne predstave sadržana u dva dijela uz toplu glazbu uživo i ozračje ispunjeno emocijama iz Argentine, domovine tanga, ovog svjetski poznatog plesa. Riječ je o izvrsnoj prilici za upoznavanje stilskih izražaja gostiju s kojima možete tijekom druženja zaplesati te tako savladati sve korake.

Plesni stručnjaci i koreografi kazuju kako se tango sa strašću može plesati bilo gdje i bilo kada, pa se vodeći ovim mislima bar nakratko Talijanska drama, ali i balet HNK Rijeka sele izvan matične kuće.

Prvi dio večeri čini tango događanje – koncert Talijanske drame pod nazivom „Por una cabeza” u dramaturgiji Giuseppea Nicodema i Nataše Antulov, temeljeno na predstavi „El dia que me quieras“. Uz glumce Leonoru Surian, Oliveru Baljak, Alidu Delcaro i Giuseppea Nicodema, nastupaju glazbenici Mirko Satto na bandoneonu i Fabio Montomoli na gitari, a u vlastitoj koreografiji plešu Laura i Marko Gudelj iz Plesne škole ComoTango.

Drugi dio večeri pod nazivom „Don’t Just Tango“ pripada riječkom baletnom ansamblu za koji je koreografiju osmislio Argentinac Pablo Fermani i tako stvorio predstavu o susretima i rastancima koja donosi bit plesa u Argentini.

Ovo dvodnevno riječko druženje mnogima će donijeti radost uživanja i sudjelovanja u plesnim koracima tanga koji ostavlja traga na onima koji mu se predaju.

Više u kategoriji: Kultura

Izvor i foto: HNK Ivana pl. Zajca

D. Šabić, mag. nov.