Apolitični

‘PLAVI’ VODIK UOPĆE NIJE ‘ZELEN’ KAO ŠTO SE MISLILO: OKOLIŠ ZAGAĐUJE I VIŠE OD FOSILNIH GORIVA

Najnovije istraživanje klimatologa pokazalo je da takozvana čista alternativa zapravo ima 20 posto veći ugljični otisak od prirodnog plina i ugljena – ukoliko se koristi za grijanje

Na vodik se često gleda kao na gorivo budućnosti. Znanstvenici su inicijalno predvidjeli da će biti čist, obnovljiv i učinkovit. No problem bi moglo biti kako to i ostvariti. Neke od sadašnjih tehnologija, uključujući proces poznat kao “plavi” vodik, zapravo mogu zagađivati okoliš više od tradicionalnih fosilnih goriva.

UPITNA ALTERNATIVA

Plavi vodik dobiva se iz metana u prirodnom plinu. Prethodno se reklamirao kao bolja alternativa jer se proizvodne emisije hvataju i skladište duboko pod zemljom. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bi ova energetska alternativa mogla biti gora od ozloglašenog sagorijevanja ugljena.

Recenzirana studija, objavljena u časopisu Energy Science & Engineering, časopisu otvorenog pristupa, zaključuje da je “otisak stakleničkih plinova plavog vodika više od 20 posto veći od sagorijevanja prirodnog plina ili ugljena za grijanje i oko 60 posto veći od sagorijevanja dizela”, stoji u radu.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay