Apolitični

Planirate putovanje izvan Hrvatske? Ovo je popis mjera po državama

Službena internetska stranica Vlade posvećena koronavirusu – koronavirus.hr donosi popis epidemioloških mjera kojih se putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica navedenih zemalja.

Austrija

U Austriji su uvedene stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja koje su na snazi od 3. do 30. studenoga. Dozvoljena su putovanja samo u neodgodivim situacijama. Više informacija nalazi se na poveznici.

Bosna i Hercegovina

Hrvatski državljani ne podliježu epidemiološkoj mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom izlaska ili ulaska iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

FBiH – poveznica i poveznica

Republika Srpska – poveznica i poveznica

Crna Gora

Trenutno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore. Više informacija pročitajte na poveznici.

Francuska

Unutrašnje granice EU ostaju otvorene. Preporuka je putovati samo u slučajevima nužde, a putovanja između pojedinih francuskih pokranija dozvoljena su samo u iznimnim situacijama. Više informacija potražite na poveznici.

Italija

Uredbom Ministarstva zdravstva Italije od 8. listopada, hrvatski državljani koji putuju u Italiju iz RH izuzeti su od obveze testa na COVID-19. Navedeno vrijedi i za talijanske državljane na povratku iz RH u Italiju.

Više informacija o obrascu nalazi se na poveznici.

Prije polaska na putovanje preporuča se provjeriti sve dodatne odredbe odredišnih regija, izravnim kontaktiranjem ili putem službenih stranica regija koje možete pronaći na poveznici.

Mađarska

Uredbom Vlade od 1. rujna, koja je produljena do kraja listopada 2020., zabranjuje se ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 14 dana. Više informacija potražite na poveznici.

Njemačka

Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Ponude smještaja moguće su samo u nužne svrhe koje nisu povezane s turizmom. Više informacija o aktualnim mjerama nalazi se na poveznici.

Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u SR Njemačku koja je dostupna na hrvatskom jeziku. Karantena završava najranije peti dan nakon ulaska u SR Njemačku. Također, važno je znati da njemačke savezne zemlje pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi. Više informacija potražite na poveznici.

Slovenija

Od 29. rujna su izmijenjena pravila za ulazak hrvatskih građana u Sloveniju. Sljedeće županije su na crvenoj listi te nije moguće ući u Sloveniju bez obavezne propisane mjere samoizolacije: Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Karlovačka, Krapinsko-Zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte na poveznici.

Srbija

Odlukom Vlade Republike Srbije od 20. kolovoza 2020. godine državljanima Republike Hrvatske koji ulaze u Republiku Srbiju dozvoljava se ulazak ako posjeduju negativan PCR test na prisustvo virusa COVID19, ne stariji od 48 sati. Više informacija pročitajte na poveznici.

Švicarska

Prema odluci Saveznog vijeća Švicarske od 28. listopada 2020. godine, Hrvatska se više ne nalazi na švicarskoj listi epidemiološki rizičnih zemalja pa od 29. listopada 2020. hrvatski državljani mogu ući u Švicarsku bez obveze desetodnevne samoizolacije. Više informacija pročitajte na poveznici.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Prije dolaska na teritorij Ujedinjenog Kraljevstva potrebno je ispuniti online obrazac najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju. Prilikom ulaska u Englesku, Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku propisuje se obavezna mjera samoizolacije za hrvatske državljane. Više informacija je na poveznici.

Cijeli članak i više informacija možete pronaći na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay