Apolitični

Plácido Domingo u studenom ove godine nastupa u Zagrebu

Gigant svjetske operne scene Plácido Domingo gostovat će 12. studenog u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje će nastupiti kao dirigent uz Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije koji će izvesti Verdijev Rekvijem.

“Planetarno poznat, karizmatičan, neponovljiv, ikona operne glazbene scene, umjetnik kojega publika obožava i koji je omiljeni gost najpoznatijih opernih i glazbenih pozornica na svijetu, ravnatelj nekoliko najvećih opernih kuća u SAD-u, Plácido Domingo čovjek je koji opernu umjetnost poznaje u svim njezinim aspektima i nijansama, možda kao nitko drugi na svijetu”, ističu iz Lisinskog.

U impresivnoj karijeri surađivao je s najvećim dirigentima i opernim pjevačima svojega vremena, a osim na pozornicama najpoznatijih opernih kuća, neke od antologijskih opernih uloga ostvario je i u filmskim verzijama, surađujući s kultnim redateljima kao što su Franco Zeffirelli ili Francesco Rosi.

Dobio na stotine nagrada diljem svijeta

Utjelovio je više od 150 glavnih uloga u antologijskim ostvarenjima svjetske operne literature i nastupio u više od 4000 opernih predstava. Njegov olimpijski umjetnički status potvrđuje i činjenica da je uz Pavarottija i Carrerasa jedan od Tri tenora, da je snimio više od stotinu nosača zvuka i još toliko videozapisa antologijskih opernih ostvarenja, za koja je dobio dvanaest nagrada Grammy uz nekoliko stotina nagrada koje su mu dodijeljene diljem svijeta.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay