Apolitični

Plaćaju milijune dolara za online videozapise koje mogu pogledati – besplatno!

Digitalni sadržaj – bilo da je riječ o umjetnosti, videozapisima iz utakmica, glazbenih albuma i slično, danas je dostupan s posebnim tokenima koji garantiraju njihovu jedinstvenost.

Sredinom studenog 2019., dok je svijet još bio normalno mjesto, a košarkaške dvorane prepune navijača, u utakmici protiv Sacramento Kingsa “kralj” LeBron spektakularno je zakucao preko Nemanje Bjelice, izazvavši erupciju oduševljenja u dvorani. Taj video u kojem je James Bjelicu “stavio na poster” bez problema možete pogledati na YouTubeu pa čak ga i preuzeti na svoje računalo te uživati u njemu kad god to poželite. Naravno, besplatno. No vjerovali ili ne, postoje osobe koje su za takve videozapise pretvorene u jedinstvene digitalne memorabilije spremne platiti veliki novac. U slučaju LeBron Jamesa i spomenutog zakucavanja, govorimo o više od 200 tisuća dolara. Da, netko je za videozapis koji mu je dostupan besplatno platio skoro 1,3 milijuna kuna!

Ludost? Neki će reći sigurno da jeste, no s tim se ipak ne bi složio Pablo Rodrigez-Fraile, kolekcionar umjetnina koji je krajem prošle godine kupio videozapis digitalnog umjetnika Beeplea za 67 tisuća dolara. Kao i u slučaju zakucavanja LeBrona i taj se video besplatno može pogledati i preuzeti, no kupovinom je Rodrigez-Fraile dobio potvrdu da je upravo on vlasnik tog videa. Krajem veljače taj je video prodao za nevjerojatnu cifru od 6,6 milijuna dolara. Čak i najveći skeptici NFT-a složit će se da je to bila fantastična investicija!

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay