Apolitični

Pioniri craft pivarstva u Hrvata: ‘Pivo se radi od slada, a ne od hmelja!

S pivom smo se susreli na putovanjima za vrijeme fakulteta i bili smo frustrirani što u Hrvatskoj nismo mogli popiti dobro pivo. Bilo je nekoliko belgijskih i njemačkih uvoznih piva koje smo mogli u to vrijeme kupiti, ali ništa raznolikije. Saznali smo da se pivo može raditi i doma. Krenuli smo ulagati u opremu i sami slagati priču. Nakon nekoliko godina smo se odlučili otvoriti pivovaru, rekao je Matija Mrazek, suvlasnik i glavni pivar craft pivovare Varionica.

Za serijal ‘Moja priča’ koji izlazi na YouTube kanalu 24sata Matija nas je pustio u novi proizvodni pogon Varionice u Pisarovini. To je za njih ogroman projekt u odnosu na početke. Prvotno su svoju priču o craft pivarstvu razvijali u iznajmljenom pogonu u Donjem Vidovcu. Zbog premalog proizvodnog kapaciteta morali su odbijati poslove i izvoz te zbog toga odlučili da je vrijeme za novi korak. 

– Prijavili smo se na fondove Europske Unije, prošli smo i dobili smo 45 posto bespovratnih sredstava za realizaciju ovog pogona. U 2020. nam je ova investicija pomogla jer smo jako brzo fokus prebacili s točenog piva i ugostiteljstva na maloprodaju i retail, odnosno otvorili smo vlastiti web shop.’ rekao je Matija.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay