Apolitični

Pionir proširene stvarnosti upozorava: “Metasvemir bi mogao izbrisati stvarnost kakvu danas poznajemo”

Dok Meta (bivši Facebook) grabi velikim koracima prema svojoj viziji “novog interneta”, stručnjaci upozoravaju na nesagledive posljedice srljanja u novu verziju stvarnosti koja nas okružuje.

Inovator koji je radio na ranim sustavima proširene stvarnosti (engl. augmented reality, AR) dao je strašno predviđanje, u kojem kaže da bi metasvemir (ili novi internet, kako to pojašnjavaju u novoj kompaniji Meta, odnosno bivšem Facebooku) mogao promijeniti strukturu stvarnosti kakvu danas poznajemo.

Louis Rosenberg, računalni znanstvenik koji je razvio prvi funkcionalni AR sustav u istraživačkom laboratoriju francuskog ratnog zrakoplovstva, napisao je veliku kolumnu za Big Think u kojoj upozorava da bi metasvemir, koji razvija kompanija Meta, mogao stvoriti nešto vrlo slično distopijskom društvu računalne igre Cyberpunk, ali u stvarnom svijetu.

Rosenberg smatra da je ideja metasvemira da bi on mogao narasti do točke u kojoj u biti utječe na sve točke naših života te bi postalo gotovo nemoguće za većinu da jednostavno samo napusti njegovo korištenje. To znači da bismo svi mogli postati konstantno izloženi bilo kakvoj lažnoj stvarnosti kakvu nam neka treća strana želi prikazati jer bi proširena stvarnost bila presvučena preko svega u stvarnosti.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay