Apolitični

Picasso i Goya u Staroj gradskoj vijećnici

U Staroj gradskoj vijećnici na Narodnom trgu u Splitu, 7. srpnja otvorena je izložba pod nazivom Eros Figh Freedom ili na hrvatskom Ljubav Borba Sloboda s prezentiranim umjetničkim djelima slikara Picassa i Goye.

Picasso i Goya su rado viđeni i odlično posjećeni to pokazuju brojke i statistike izložbenih prostora. Nakon što je slikarske umjetnine Pabla Picassa, prije nekoliko godina u galeriji Klovićevi dvori, vidjelo preko 100 000 posjetitelja i ljubitelja rada ovog slikarskog genija koji je svojim talentom obilježio slikarstvo 20. stoljeća, napokon tu privilegiju imaju i stanovnici Splita te svi oni koje se nađu u posjetu gradu.

Picasso i Goya…


Picassov životopis zanimljiv je od trenutka kada se rodio kao dijete koje je prodisalo nakon što mu je doktor otpuhao dim cigarete u lice. Ljubav za umjetnošću i slikarstvom pokazivao je od najranijih dana, potaknut ocem koji je također bio slikar te ga je nakon samostalnog kućnog školovanja poslao i na likovnu akademiju da usavrši svoj talent. Picassovo psihičko stanje s vremenom je postajalo sve nestabilnije, a njegov utisak u slikarstvu ostao je u brojnim likovnim pravcima, koristeći različite tehnike i materijale, a osim u slikarstvu okušao se i u oblikovanju skulptura te u grafici. Izrađivanjem kolaža na neki način je najavio ono po čemu će kasnije biti najprepoznatljiviji, a to je kubizam, pravac koji je dobio naziv po kockastim elementima kojima je obilovao.
Picassova djela bila su izlagana u svim većim svjetski poznatim muzejima Pariza, New Yorka i drugih kulturnih i umjetničkih središta, a kao najzanimljivija može se izdvojiti njegova izložba u Louvreu, za njegov 90. rođendan, prva izložba u ovom muzeju koju je izlagao živi umjetnik.

Pogledajte jednog i drugog umjetnika


Osim Picassovih djela, posjetitelji izložbe u Splitu nauživat će se i umjetnosti koju je stvarao njegov sunarodnjak Goya, jedan od najvećih svjetskih genija slikarstva s kraja 18. stoljeća. Ovaj umjetnik, koji se smatra pretečom impresionizma, slikar brojnih portreta kao i prizora bitki koje su se odvijale u Španjolskoj za vrijeme njegova života, iako potpuno oglušuje od nepoznate bolesti ne posustaje u umjetničkom stvaranju i brušenju svog talenta te u svijetu ostaje zapamćen po brojnim djelima od kojih su možda najprepoznatljivije Gola i Objevena Maja.
Izložba djela ova dva velikana španjolskog slikarstva, cijenjena u cijelom svijetu, u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici biti će izložena do 15. 9. 2016. godine, a može se posjetiti u terminima od 10-13 sati te od 17-22 sata, svaki dan.
Svi zainteresirani ljubitelji lika i djela ova dva slikara svakako se pozivaju da posjete izložbu i nauživaju se umjetnosti koja pripovijeda o životu i strasti ova dva umjetnika.