Apolitični

Pfizer: Naše cjepivo je 90% učinkovito, ovo je velik dan za čovječanstvo

EKSPERIMENTALNO cjepivo protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Pfizera i njemačke tvrtke BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju covida-19, objavile su dvije kompanije u ponedjeljak, što je golema prekretnica u obrani od pandemije. 

Inicijalna analiza podatka iz treće i finalne faze kliničkog ispitivanja cjepiva nije pokazala “ozbiljne zabrinutosti za sigurnost”, kaže se u zajedničkom priopćenju.

Dvije kompanije sada žele aplicirati za hitno odobrenje cjepiva u SAD-u, što je u nadležnosti tamošnje Agencije za lijekove i hranu (FDA).

Učinkovitost je, međutim, daleko veća od 50-postotne učinkovitosti koju FDA uvjetuje za primjenu cjepiva protiv koronavirusa.

Počela ključna, treća faza

Cjepivo radnog naziva BNT162b2 prva je razvila tvrtka BioNTech sa sjedištem u Mainzu, još sredinom siječnja u sklopu svog projekta “Brzina svjetlosti” u odgovoru na pandemiju. 

Ključna, treća faza ispitivanja počela je u srpnju u raznim zemljama. 

Potencijalno cjepivo dosad je ispitano na više od 43.000 sudionika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. studenoga. Cjepivo postaje učinkovito sedam dana nakon druge doze.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay