Apolitični

PETRIT ÇEKU, gitaristički virtuoz u Splitu

Çekuov je izvanrednim senzibilitetom i ekspresivnošću privukao publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao „solista visokih mogućnosti”. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, Kosovoske filharmonije i Zagrebačke filharmonije. Također, redovito nastupa s poznatim ansamblom Zagrebački solisti te ansamblom Gitarski trio Elogio koji je osnovao 2008. godine. Tijekom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na internacionalnim gitarskim natjecanjima među kojima se izdvajaju natjecanje Christopher Parkening u Malibuu (2012., SAD), Schadt u Allentownu (2011., SAD), Maurizio Biasini u Bologni (2011., Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (2007., Italija).
U okviru trećih dana klasične gitare, glazbeni gost izvest će djela J. S. Bacha, F. Schuberta, D. Aguadoa, S. Šuleka, I. Albeniza.
Evo ga u središtu Splita, u nacionalnoj kazališnoj kući koja će ga ugostiti u petak, 20. studenog, s početkom u 21:00. Ljubitelji klasične glazbe, na vrijeme rezervirajte svoje kako bi mogli uživati u muziciranju vrhunskog virtuoza na gitari, Petrit Çekua koji je svoje dane djetinjstva proveo na Kosovu, odakle je i krenulo njegovo glazbeno obrazovanje.
Više u kategoriji: Glazba; Život
Izvor i foto: HNK Split
D. Šabić, mag. nov.