Apolitični

Petnaesta „Noć punog miseca“ u Zadru

Iako grad Zadar nosi titulu mjesta s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, što je konstatirao i sam Alfred Hitchcock, pogled s njegove rive posebnom romantičnom atmosferom odiše i u večeri punog mjeseca.

„Noć punog miseca“ ima tradiciju punih petnaest godina i zbog tako bajkovite atmosfere koja jednom mjesečno obavije zadarsku rivu, stanovnici grada te okolnih sela i otočkih mjesta, odlučili su jednom godišnje u ljetnom periodu održati manifestaciju u slavu te prirodne pojave zbog koje se večer u gradu Zadru čini još čudesnijom i neobičnijom.
Već petnaestu godinu za redom stanovnici Zadra i njegove okolice, u spoju vlaškog i bodulskog, kako oni to vole reći, prezentiraju specifičnosti mjesta iz kojeg dolaze. Tu večer, u gradu se okupe apsolutno svi ljubitelji i znatiželjnici, željni nekih novih okusa i mirisa koji pripovjedaju priču o mjestašcu iz kojeg dolaze, te rukama osobe koja je određeno jelo ili piće proizvela.

„Noć punog miseca“…

Cijeli spektar različitih priča ispričanih u samoj jednoj večeri punog mjeseca čini zadarsku rivu u tom trenutku najsvečanijom pozornicom satkanom od truda i rada okolnih mještana.
I ove godine, manifestacija „Noć punog miseca“ donosi cijelu paletu hrane, pića i običaja specifičnih za određena mjesta, a finalna večer održat će se večeras, 23. srpnja. Duž cijele rive uz zvukove glazbe, smijeha i razgovora prezentirat će se proizvodi prepoznatljivi za ovo područje, a osim degustacije, proizvodi će biti na raspolaganju za kupnju. Posebna gradska rasvjeta neće ni biti potrebna jer će se sam mjesec pobrinuti za ugodnu atmosferu na manifestaciji koja je odvija njemu u slavu. Posebnom ambijentu pridonijet će i zvukovi morskih orgulja koje će svojom specifičnom glazbom večer punog mjeseca činiti još poetičnijom i senzualnijom.
Ako je suditi po prošlim godinama, dobre zabave neće nedostajati, a i posjetitelji grada moći će uživati i osjetiti posebnu čar prezentacije običaja grada Zadra i okolnih mjesta. Sve to upotpunit će okusi ponude jela i pića koji sami za sebe pripovjedaju priču o Dalmaciji.
Posebna pozivnica nikome nije potrebna jer će ona jasnim krugom zasjati večeras na nebu pa vjerujemo da će i ove godine zadarska riva odjekivati smjehom i pričom stvarajući razglednicu o gradu s Jadrana koji ima najljepši zalazak sunca, ali i najljepše osvjetljenu rivu pod punim mjesecom.