Apolitični

Petini zemalja u svijetu prijeti urušavanje ekosustava s ozbiljnim posljedicama

Čak petini svjetskih zemalja prijeti urušavanje ekosustava zbog uništavanja divljeg svijeta i staništa divljih životinja, pokazuje analiza švicarskih stručnjaka.

Prirodna bogatstva poput hrane, pitke vode i zraka, te zaštite od poplava već je ljudska aktivnost značajno oštetila, a više od polovice svjetskg BDP-a ovisi o funkcionalnoj bioraznolikosti, stoji u izvještaju švicarske osiguravajuće kuće Swiss Re, a prenosi Guardian.

Na vrhu popisa zemalja kojima prijeti urušavanje ekosustava je Australija, Izrael i Južna Afrika, a u vrhu se nalaze i Indija, Španjolska i Belgija. Zemlje koje ionako imaju slabe ekosustave i goleme poljoprivredne sektore, poput Pakistana i Indije, također su na listi ugroženih.

“Ako se nastavi uništavanje ekosustava, javit će se velike oskudice”, rekao je Oliver Schelske, vodeći autor istraživanja.

U istraživanju su proučavali zalihe pitke vode i čistog zraka, hrane, oprašivanje, sječu stabala, plodnost tla, kontrolu erozije i zaštitu obale, kao i gustoću naseljenosti.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay