Apolitični

Peticija za bezuvjetni temeljni dohodak se nezaustavljivo širi Europskom unijom

“Pozivamo vodstvo Europske unije, naročito Euroskupine, da što prije uvede bezuvjetni temeljni dohodak kao izvanrednu mjeru bez birokratskih zapreka, i to svima u Europi čija su ekonomska sigurnost i egzistencija ugrožene zbog pandemije koronavirusa.

Obraćamo se izravno Ursuli von der Leyen, predsjednici Europske komisije, Christini Lagarde, šefici Europske centralne banke, te Mariju Centenu, predsjedniku Euroskupine.”

Ovo je osnovna poruka peticije koju je organizirala civilna udruga Unconditional Basic Income Europe (Bezuvjetni osnovni dohodak Europe, UBIE), inače međunarodna neprofitna asocijacija osnovana 2013./14. i službeno registrirana u Bruxellesu 2015. godine. Peticiju ovih dana potpisuje i sve više hrvatskih građana.

Nesigurnost je posvuda i može se osjetiti u svakom razgovoru. Koliko će to dugo trajati? Što moram uraditi? Koliko dugo ću moći preživjeti sa svojom ušteđevinom? Zato europski čelnici moraju požuriti i bez odlaganja reći: Pomoći ćemo!”, navodi se u tekstu peticije i ističe da EU ima sredstva i ovlasti da uvede temelji dohodak.

Podsjeća se da je vlada SAD-a najavila isplatu od 1000 američkih dolara svim građanima tijekom dva mjeseca, a vlada Velike Britanije ne isključuje sličnu mogućnost.

“Od posljednje velike krize 2008. godine EU je napumpala trilijune eura u financijski sektor. Lideri su bili vrlo kreativni kada je trebalo spašavati banke, tako mogu biti kreativni i sada, kada se 22 posto Europljana koji su i inače u riziku od siromaštva nalazi u opasnosti od još veće štete. Mi moramo nastojati da EU reagira. I zato potpišite!”, poručuju iz UBIE-a.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay