Apolitični

Peter Gabriel objavio prvi album novih autorskih pjesama u 20 godina. Kao stari mudrac se pita kuda hrlimo…

Ne znam je li astrološki ili astronomski bitno, ali svaku od pjesama s ‘i/o‘ Gabriel je tijekom 2023. godine objavio točno na puni mjesec

U dvadeset godina koliko je prošlo od “Up”, a za koji je snimio deset od čak 130 priređenih pjesama, Peter Gabriel je tek ovog prosinca objavio prvi autorski album s novim skladbama. U međuvremenu dobili smo tek album obrada tuđih skladbi (“Scratch My Back”) i album instrumentalnih verzija otprije poznatih njegovih pjesama (“New Blood”).

Je li posrijedi (bila) autorska blokada ili manjak želje da svakih nekoliko godina snimi neke od skladbi koje nije snimio za “Up” teško je reći, ali sad se može konstatirati da je Gabriel s albumom “i/o” smislio koncept koji prije njega nitko nije realizirao u diskografiji, barem koliko pamti autor ovog teksta.

Naime, svaku od 12 novih pjesama koje je napisao i skladao te potom snimio uz nekoliko desetina glazbenika od kojih valja izdvojiti Manua Katchea (bubnjevi), Tonyja levina (bas), Davida Rhodesa (gitare) i koproducenta Briana Enoa (sintisajzeri, udaraljke) kao jezgru, Gabriel je ponudio u dvije verzije.

Prva je “Bright Side Mix”, a druga “Dark Side Mix” i to nije samo finesa jer iste pjesme u “svijetlom” i “mračnom” miksu zaista zvuče drugačije dok naslov albuma “i/o” označava skraćenicu za input i output. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Tima Miroshnichenko