Apolitični

Perspektiva – pogled u prostoru

Perspektiva kroz život, perspektiva u likovnim umjetnostima ili pak u nečemu drugom govori nam o sagledavanju sveukupne slike s neke točke gledišta.

Što se tiče likovnih umjetnosti, perspektiva se najčešće može opisati kao nešto što možemo vidjeti ili čak razabrati. Najčešće označuje način prikazivanja prostora na slici u danom trenutku. Kao u govoru kada opisujemo kako je netko „perspektivan“, u perspektivi uvijek podrazumijevamo nešto što je ispred ili iza, bilo u prostoru, vremenu ili značenju, ili pak nečem drugom.
Kod perspektive trodimenzionalne stvarnosti riječ je o prenošenju na plohu te je skladnije i točnije govoriti o prijevodu stvarnosti u sliku.
U određenim i različitim vremenskim razdobljima razlikujemo nekoliko perspektiva, od kojih je svaka bila i najbolja i jedina moguća za dotičnu kulturnu pa tako imamo semantičku (ikonološku) perspektivu, vertikalnu perspektivu, obrnutu perspektivu, linearnu ili geometrijsku perspektivu, atmosfersku (zračnu) perspektivu, kolorističku perspektivu, poliperspektivu.

Uvijek je važno naglasiti da se perspektive trebaju interpretirati dubinski, dakle strukturalno, a ne površno. Na taj način učimo da pogled na stvari, perspektiva, pojedinog razdoblja odgovara duhovnom svojstvu epohe, tj. pogledu na svijet.

Više u kategoriji: arhitektura

M. Pocrnjić, mag. ing. arh.