Apolitični

Pelješac- Vina Grgurević

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Grgurević je pod zaštitom hrvatskog zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo za proizvodnju vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom. Posjeduju 1,85 ha vinograda s ukupno 16.820 trsova vinove loze, od čega 82% otpada na Plavac mali, a 18% na Maraštinu. Većina vinograda se nalazi na poziciji “Krive Njive” (poluotok Pelješac).
Treba napomenuti da loza za razliku od drugih kultura (osim masline) čiji uzgoj na Pelješcu nije bio moguć, iziskuje velike napore, puno truda i ljubavi prema prirodi, tradiciji i poštovanju plavca malog, još uvijek neprikosnovenog kralja hrvatskih vina. U tu svrhu valja istaknuti način sadnje koji iziskuje krčenje neobrađenih površina te izgradnju i obnovu tradicijski prepoznatljivih „međa“ koje predstavljaju spomenik ljudskoga rada.

Naš moto je kvalitet, a ne kvantitet i to je tradicija koja se prenosi sa oca na sina kroz niz generacija (još od 19. stoljeća). Naš cilj je poboljšanje kvalitete vinarstva i vinogradarstva općenito kao i očuvanje tradicionalnih sorti loze – riječi su Anto Grgurevića. S njim je  razgovarala naša kolegica iz vinoteke “Viola” Petra Mimica, donosi nam pojedine zanimljivosti iz života cijenjenog vinara s juga Hrvatske. O vrhunskim vinima, kako doći do njih , ljubavi prema vinarstvu i vinogradarstvu, o problemima na koji nailaze u svom poslu, možete doznati iz razgovora s našim gostom poznatim vinarom s Pelješca Anto Grgurevićem.

 

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr

P. Mimica, mag. ing. agr.