Apolitični

Pčelarstvo – ljubav prema pčelama

Pčelarstvo je specifična grana stočarstva u kojoj stočar nije nužno vezan za vlastito zemljište. Osobu koja se bavi pčelarstvom nazivamo pčelarom. U pčelarstvu razlikujemo seleće pčelarstvo (u kojem pčelar seli košnice u blizinu paše ovisno o godišnjem dobu) i stacionirano pčelarstvo kod kojeg je pčelar smješta košnice uglavnom na jednoj lokaciji i, kao noviju granu, ekopčelarstvo. Pčelari su specifična vrsta stočnih proizvođača jer ne ovise o svom zemljištu, često ga ni nemaju ili imaju vrlo malo.
Uz med, važan proizvod pčelarstva su i pčelinji otrov, matična mliječ, pčelinji vosak i propolis. Cvjetna pelud nije direktan proizvod pčela već je pčele sakupljaju sa cvijeća i unose u košnicu. U pčelarstvu nalazimo i druge proizvode koji su nastali obradom pčelinjih proizvoda kao npr. gvirc, medovina, medena rakija, liker od meda, propolis kocke, medenjaci i drugo.
Povijest pčelarstva ističe da je prvobitno još za vrijeme kamenog doba čovjek „lovio‟ pčele po šupljinama drveća, udubinama u stijenama ili sličnim mjestima gdje su pčele obitavale. Da bi došao do meda, morao je prvo podnositi ubode pčela koje su branile svoje nastambe. Kasnije je shvatio da pčele može prvi dan ugušiti pa se idući dan vratiti i bezbolno pokupiti med. Kod mjesta Bakora u Španjolskoj pronađen je najstariji spiljski crtež koji prikazuje čovjeka kako uzima med. Najstariji spiljski zapisi stari su i više 30.000 godina.
Osnovni i temeljni proizvodi malenih i vrijednih pčela su:
Med – najpoznatiji i najrasprostranjeniji pčelinji proizvod pčele medarice. Cvjetovi biljaka, svojim žlijezdama nektarijama, luče nektar koji privlači kukce pa tako i pčele na oprašivanje. Pčele kao najbrojniji oprašivači također sakupljaju nektar i odlažu ga u stanice saća.
Propolis – nastaje tako da pčele sakupljaju razne smolaste tvari sa biljaka u svom okolišu i donose ih u košnicu. Tim istim smolama dodaju razne tvari, kako bi nastao propolis. Propolis je obično tamno smeđe boje, međutim ona kao i kod meda ovisi o vrsti biljaka sa kojih ga pčele donose, podneblju i drugim okolnostima.
Pčelinji vosak – vosak u novije vrijeme ljudi često poistovjećuju sa svijećama od parafina što je pogrešno. Vosak proizvode samo pčele.
Matična mliječ – prirodni stimulator koji sadrži visoku koncentraciju biološki aktivnih tvari, osobito mnogo pantonske kiseline koja daje organizmu vitalnost. Matična mliječ je kremasta, lijepljiva, mliječno-bijele boje, jako kisela supstanca sa malo gorčim ukusom i specifičnim mirisom. Pčele radilice u starosti od 5-15 dana izlučuju iz svojih nadždrijelnih žlijezda supstancu bogatu proteinima i drugim dragocjenim tvarima koje se stvaraju u velikim količinama osobito za vrijeme obilne paše peludi.
Pčelar je zapravo fizička ili pravna osoba koja se bavi uzgojem pčela. On prema zakonu može biti hobist ili profesionalan pčelar. Sukladno tome, prema zakonu je dužan postaviti svoj pčelinjak tako da pčele ne smetaju najbližim susjedima, prolaznicima, stoci i javnom prometu. Među ostale dužnosti pčelara prema pčelama spada i redovita stalna briga očuvanja pčelinjih zajednica poput: osiguranja stalnog čistog izvora vode počevši od prvih proljetnih izleta pčela do zadnjih jesenskih prije ulaska pčela u zimsko klupko; održavanje okoliša i briga za mir u pčelinjaku bez obzira na način pčelarenja. Čistoća okoliša ogledalo je savjesnog pčelara, pa bi komunikacija sa susjedima i njihova edukacija o životu pčela trebala biti imperativ kako bi se spriječile moguće nesuglasice. Proljetna pomoć pčelama sastoji se od pravovremene prihrane za brži razvoj i jačanje zajednice, a pčele će znati uzvratiti pčelaru većim prinosom proizvoda tijekom sezone. Jesensko-zimska briga svodi se, ovisno o području pčelinjaka, na pravilno uzimljavanje zajednica, utopljavanje košnica, smanjivanje leta i stavljanje „češljeva” da se spriječi ulaz glodavaca dok su pčele u klupku. Redovita edukacija putem stručne literature, pčelarskih škola, interneta, razgovora sa drugim pčelarima također bi trebala biti dio navike svakog pčelara. U svakom slučaju, riječ je o specifičnom zanimanju koje teško da se može obavljati bez ljubavi prema pčelama i onome što nam u konačnici daju.

Više u kategoriji: Gospodarstvo

D.Šabić mag,nov