Apolitični

Pazi knjiga! – na Festivalu književnosti i multikulturalnosti

Mjesec hrvatske knjige u punom je jeku, a u Zagrebu će se od 24. listopada do 16. studenoga na različitim lokacijama u gradu održavati kulturna manifestacija Festival književnosti i multikulturalnosti pod sloganom Pazi knjiga!

Ovogodišnje izdanje festivala u svom programu imat će tradicionalne sekcije poput one Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu, a predstavljat će se slikovnice pristigle na natječaj. Ove godine zagrebački Festival književnosti uvodi i neke novosti, a među njima je i pitanje multikulturalnosti te koliko smo otvoreni jedni prema drugima. Kao podloga predavanjima i predstavljanjima knjiga postavlja se tranzicijska svjetska situacija te pitanje naše empatije i produktivnosti u svemu tome.

Pazi knjiga!

Na ovu temu Festival književnosti u Zagrebu organizirao je i izložbu pod nazivom Slikovnica – prozor u svijet na kojoj će svoje radove predstavljati 17 hrvatskih umjetnika te okrugli stol koji će održati upravo danas, 24. listopada, u Hrvatskom centru za dječju knjigu. Na okruglom stolu sudjelovat će i govoriti: Marijana Hameršak iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Tea Vidović iz Centra za mirovne studije, Leo Vukelić predsjednik Hrvatskog centra Assitej, Ebdehaj Navaey i Azra Abadžić Navaey,  predsjednik i članica upravnog odbora Hrvatsko-iranskog društva Irandusta te brojni drugi sudionici iz svijeta prosvjete.

Zagrebački Festival književnosti namijenjen je svim uzrastima, a i ove godine djeca i odrasli imat će priliku sudjelovati na brojnim predstavljanjima knjiga, razgovorima s autorima i ilustratorima te upoznavanju prevoditelja i putopisaca.

Posebnost ovogodišnjeg Festivala književnosti jesu i dvije izložbe. Prva izložba krije se iza naslova i igre riječi Drvaca za (iz)ložiti multimedijalne autorice i umjetnice Nikoline Manojlović-Vračar, dok je druga naslovljena Otisci, a predstavlja izložbu grafika likovnog umjetnika Davora Šunka.

Na ovogodišnjem zagrebačkom Festivalu književnosti i multikulturalnosti imat ćete priliku upoznati veliki broj književnika, umjetnika i ljubitelja pisane riječi, a kako se festival održava tijekom cijelog mjeseca na različitim lokacijama, vjerujemo da ćete pronaći idealno predavanje za sebe i svoju djecu. Detaljan program možete pogledati na ovome linku.