Apolitični

Papua Nova Gvineja u Bjelovaru – „Šačica svijeta”

Na poticaj mjesnih esperantista u Gradskom muzeju Bjelovar 23. listopada otvarila se etnografska izložba „Šačica svijeta” na kojoj su predstavljeni predmeti iz ostavštine poznatog istraživača i putopisca Tibora Sekelja (1912. -1988).

Radi se o maskama, pokrivalima za glavu, uporabnim i ritualnim predmetima koje je Sekelj prikupio tijekom svog putovanja 1970. i 1971. godine u Australiji i Papui Novoj Gvineji, a nakon njegove smrti su kao poklon-zbirka predani Gradskom muzeju u Senti (Srbija). Izložbu su osmislili i postavili kustosi senćanskog i bjelovarskog muzeja Attila Pejin i Tomislav Matić, a događaj će svojim dolaskom obogatiti i udovica poznatog putopisca Erzsébet Sekelj iz Szegeda (Mađarska).
Ova izložba je samo jedan dio bogatog programa koji Društvo esperantista Bjelovara organizira povodom 260. godišnjice grada. Nakon izložbe svoja će izlaganja o Tiboru Sekelju predstaviti novinar Zlatoje Martinov iz Beograda, nakladnik Đorđe Dragojlović iz Subotice, profesor Juraj Bubalo iz Zagreba te urednica pekinškog radija Yu Jianchao.

Papua Nova Gvineja u Bjelovaru – „Šačica svijeta”


Dokumentacijski esperantski centar iz Đurđevca promovirat će novo esperantsko izdanje Papuanskog dnevnika Tibora Sekelja u prijevodu Josipa Pleadina, a zatim će se održati 4. recitatorsko natjecanje na esperantu te predstavljanje dvojezične (hrvatsko-esperantske) zbirke poezije Križevčanke Milice Ježovita-Levak „Minijature – Miniaturoj”.
Uz ova događanja, u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović” postavljena je izložba „Esperanto na markama”, bjelovarskog kolekcionara Željka Saksa, a sudionici će obići i Romsku kuću u Maglenči te Etno park u Velikom Trojstvu

Davor Grgat