Apolitični

Panika će uskoro zavladati Hrvatskom: svaka lažna diploma bit će otkrivena!

Jako je simptomatično da je samo u zadnjih godinu dana otkriveno 35 lažnih svjedodžbi i diploma tamo gdje ih se najmanje očekivalo- u hrvatskim školama. Kakva je tek onda situacija u drugim ustanovama, možemo samo nagađati.

Vjerojatno su i ove poražavajuće činjenice da nam djecu uče i neki ljudi s lažnim diplomama doprinijeli tome da Ministarstvo u javnu raspravu uputi prijedlog Pravilnika o evidencijama i zbirkama podataka u visokom obrazovanju.

Znači li to da smo na putu da dobijemo javnu evidenciju svih diplomiranih, nešto poput registra hrvatskih branitelja u koji je u jednom periodu mogao pomoću dva klika mišem ući svaki korisnik interneta? Hoćemo li ubuduće moći vidjeti tko je sve, kada i na koju temu diplomirao na, primjerice, Prometnom fakultetu u Zagrebu?

Na upit hoće li registar diplomiranih biti javno dostupan, odgovaraju nam kako u ovom trenutku ipak nije predviđeno da evidencija diplomiranih studenata bude javna.

Registar će postojati, ali trebalo bi imati valjan razlog za dobiti podatke pohranjene u njemu. Zanimlijvo je i to da će se s objavom registra diplomiranih otići duboko u povijest.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay