Apolitični

Pandemija je unijela reda u prenapuhane cijene najma, te donijela olakšanje podstanarima

Eto da se i to čudo dogodi da vlasnici stanova za rentanje neće sa svibnjem, ili najkasnije do 1. lipnja, mahnito kao do sada otkazivati najam studentskoj populaciji.

I bezobzirno ih zbog primanja zlatnih koka, turista koji donose brzu zaradu na dnevnoj bazi, izbacivati na ulice, čak i za vrijeme stresnih ispitnih razdoblja. Svanulo je i mladim bračnim parovima i samcima, također žrtvama vlasnika stanova za iznajmljivanje, koji će zbog najavljene loše, najvjerojatnije nikakve turističke sezone 2020. godine, ipak dobiti prigodu za produženo mirno boravljenje u svojim unajmljenim domovima.

– U jednom trenutku cijene su poletjele u nebo, i držalo se kako ih više ništa ne može zaustaviti. A onda se dogodila korona koja za sobom vuče loše prognoze za nadolazeću sezonu. I što sada? Vlasnici nekretnina spuštaju iznajmljivačke, ali i prodajne cijene jer se straše praznih objekata. Neki već sada stanove nude na prodaju, a brojni zbog straha od gubitka bookinga na dugoročno produžuju najam podstanarima. Upravo onima koje bi izbacili na ulicu već s prvim turističkim dolascima. Jer što je sigurno, sigurno je. Nema turista, ali imat će i dalje najam. Manji, ali najam – potvrđuju nam vlasnici nekoliko splitskih agencija za nekretnine.

Evo i prvog primjera, jedan splitski apartman u turističkoj renti od 40 metara četvornih, kompletno namješten, moderan sada se prodaje za 95 tisuća eura. Cijena prije korone bila mu je 110 tisuća eura.

Komentari redom negativni: “Nema ti od sezone ništa, možeš i produžit”; “Jel ovo sve ili ima i koji sobičak?”; “Može li za 520 eura?”; “Malo ti je 320 za mjesec, bar 600 da imaš za lipo živit da ne moraš ništa radit….”

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay